main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
20 mei 2020 — 16:56

Schiphol zo lek als een mandje: criminelen infiltreren luchthaven en ‘hooggeplaatste mollen’

Het is slecht gesteld met de beveiliging op Schiphol. Criminelen infiltreren de luchthaven, bijvoorbeeld in de catering, schoonmaak, onderhoud en bagage-afhandeling. Dat blijkt uit een groot onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Haarlemmermeer, waarin Schiphol ligt.

Douane en Koninklijke Marechaussee (KMar) krijgen weinig vat op bendes die actief zijn op de luchthaven. Volgens het rapport van criminologen van Bureau Beke zijn er ‘tal van kansen voor criminelen’. Schiphol wordt structureel gebruikt voor de invoer van cocaïne en de uitvoer van synthetische drugs. Burgemeester Schuurmans spreekt van ‘forse kwetsbaarheid’. Volgens haar is er inmiddels al een start gemaakt van de aanpak van de problemen.

Onderzoekers spraken met ruim honderd betrokken personen. Criminelen blijken gebruik te maken van Schipholpashouders, die bijna alle plekken van de luchthaven kunnen komen. Werknemers zouden geld bijverdienen door de drugs die via de luchthaven wordt vervoerd. Zo blijkt uit het onderzoek dat de vijf bagagekelders bijvoorbeeld erg kwetsbaar zijn. Er is daar slechts beperkt toezicht op de werknemers, die werken voor lage lonen en makkelijk bagage met drugs erin kunnen overdragen aan criminelen.

Hooggeplaatste mollen, Schiphol-Oost blinde vlek

Volgens insiders bestaan er ook ‘hooggeplaatste mollen op Schiphol’. De ruim 56.000 Schipholpassen zouden niet waterdicht zijn. Ontslagen werknemers worden soms niet eens uit het systeem gehaald. Het is niet bekend hoeveel mensen te onrechte een Schipholpas hebben.

Volgens onderzoekers is vooral Schip-Oost een blinde vlek. Van uitgangscontrole is op het oudste deel van de luchthaven, waar vooral onderhoudsbedrijven zitten en de kleinere luchtvaart plaatsvindt, zo goed als geen sprake. Het zou niet moeilijk zijn om in dit gebied ongezien vanuit een zakenvliegtuigje drugs te overhandigen aan schoonmakers of onderhoudspersoneel.

Veel werknemers zouden via uitzendbureau’s worden ingezet, en screening van nieuw personeel is beperkt. Volgens de onderzoekers is de Schipholpas een grote bron van problemen. De pas geeft toegang tot beschermd luchthaventerrein en tot 2300 beveiligde zones. “Schipholpashouders, die verdacht worden van strafbare feiten of van wie de strafzaak wordt geseponeerd, blijven de beschikking houden over de pas en toegang houden tot beveiligd gebied, omdat zij niet zijn veroordeeld.”

Ook zouden er op Schiphol zestig bedrijven gevestigd zijn ‘waar een luchtje aan zit’. Er zijn schoonmaakbedrijven op de luchthaven op de platforms actief waarvan de directie antecenten in de drugscriminaliteit heeft.

Criminelen omzeilen marechaussee

Criminelen zouden de werkwijze en processen van douane, Koninklijke Marechaussee en de private beveiligers kennen en spelen daarop in. Als er iets misgaat, worden organisatoren en financiers van de criminelen activiteiten vaak niet strafrechtelijk vervolgd. Alleen de uitvoerders verschijnen over het algemeen voor de rechter. De criminele structureren blijven intact.

Meer middelen nodig

Volgens de onderzoekers kan er een boek worden geschreven over alle smokkelmethoden die worden toegepast. Er zouden meer mensen en middelen moeten worden vrijgemaakt om ‘een impuls te geven aan de aanpak van ondermijning op een unieke locatie met tienduizenden medewerkers en een gigantische stroom goederen en passagiers’.

Volgens Schiphol moet er meer geld en aandacht komen om de criminaliteit tegen te gaan.

LEES OOK: Directeur Schiphol: ‘Vliegverkeer pas in 2023 weer volledig op gang’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer

Sywert van Lienden en zakenpartners vervolgd om mondkapjesdeal

Het Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…

Lees meer

Beleggingen naar recordhoogte, kwart Nederlanders doet mee: ‘Mag wat mij betreft nog veel meer’

Particuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…

Lees meer

NS: vrijdagochtend forse hinder in noorden en oosten door staking

De NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…

Lees meer

Honderden dakloze mensen maken gebruik van winterkoudeopvang

Honderden dak- en thuisloze mensen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De…

Lees meer