main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 7 mei 2020 — 11:33

Ziekenhuisbestuurder: ‘Voor alle zorgmedewerkers worden het spannende weken’

Het verruimen van de maatregelen is veel ingewikkelder dan het begin van de crisis, zegt bestuurder van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen Suzanne Kruizinga. “Ik denk dat zorgmedewerkers heel ambivalent naar de persconferentie hebben gekeken”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO1.

“Het moeilijkste deel van de crisis moet nog komen”, reageerde voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls in de Volkskrant op de aangekondigde versoepeling. Volgens Bruls zagen we in de eerste weken allemaal de ernst van de situatie in en hebben we ons bijna allemaal aan de maatregelen gehouden, omdat we zagen hoe zeer het uit de hand kon lopen. “Maar nu we langzaam die lockdown uitgaan, wordt dat ingewikkelder”, denkt hij.

Tweede piek

Een tweede piek door de versoepelingen is zeker iets waar ziekenhuisbestuurder Kruizinga rekening mee houdt. “Ik herken vooral heel erg de woorden dat dit een heel spannende fase is”, reageert ze op de woorden van Bruls. “Dat merken we ook vanuit de ziekenhuizen en überhaupt vanuit alle zorginstellingen. Het nu opschalen, steeds weer meer zorg gaan verlenen, wetende dat corona altijd bij ons zal zijn, wetende dat we te maken hebben met een anderhalvemetersamenleving – dat is enorm ingewikkeld.”

Funest

Want hoe doe je dat, die anderhalvemetersamenleving en het weer op gang krijgen van de economie? Welke maatregelen neem je daarvoor? Leg je veel verantwoordelijkheid bij de mensen zelf of gaat er toch veel gehandhaafd worden? Al die keuzes en mogelijkheden maken het een stuk ingewikkelder. Volgens Bruls zou het funest zijn als we over een maand moeten zeggen dat we de boel te vroeg hebben opengegooid. “Daar moeten we voorzichtig mee zijn. We moeten over een maand niet weer in een lockdown gaan, als we net weer een beetje op gang komen.”

Gemengde gevoelens

Zorgmedewerkers hebben dus gemengde gevoelens, denkt Kruizinga. “Iedereen voelde dat deze verruiming eraan zat te komen, mensen hoopten er ook wel op”, zegt ze. “Maar voor alle mensen die in de zorg werken worden het spannende weken. Er zijn ziekenhuizen in regio’s die eigenlijk net pas uit de crisis zijn, die net pas iets meer lucht op een intensive care en de afdelingen hebben gekregen. Die zullen ook wel gaan kijken: he, wat gaat er nu gebeuren?”

Daarbij hebben ziekenhuizen nog steeds te maken met tekorten. “Tekorten aan materiaal, tekorten aan middelen”, zegt Kruizinga. Ook is het de vraag of er nu écht voldoende testen komen en of die ook snel zijn.

‘Blijf nuchter verstand gebruiken’

Als het straks weer mis gaat, zou dat ook desastreus zijn voor ondernemers. “Een tweede piek zou heel slecht zijn”, zegt voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Hans de Boer. Wel benadrukt hij dat angst een slechte raadgever is. “Maar het is wat de heer Bruls zegt, en ook onze minister-president gister: je krijgt meer vrijheid, maar vrijheid komt altijd met verantwoordelijkheid.”

Volgens De Boer moeten we met zijn allen ons nuchtere verstand blijven gebruiken: als je je niet goed voelt, ga je niet naar de kapper. “Dat moeten we nu met zijn allen waarmaken. Dat heeft de minister-president voortreffelijk uitgelegd gisteravond.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer

Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer

IS-zussen veroordeeld tot 3,5 en 2,5 jaar cel

De zussen Amina E. en Amal E. zijn donderdag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar en 2,5 jaar cel voor onder meer…

Lees meer

Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel,…

Lees meer

Politie haalt 18 verwaarloosde dieren uit woning Bergen op Zoom

De dierenpolitie heeft donderdag achttien verwaarloosde dieren uit een woning in Bergen op Zoom gehaald. Het waren zestien verwaarloosde katten en twee honden, meldt de…

Lees meer

Gouverneur Limburg Emile Roemer: rol plannen CO2-importheffing Europees uit, anders vertrekken bedrijven

Commissaris van de Koning in Limburg Emile Roemer wil dat demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) zijn plannen voor de verhoging van de CO2-importheffing…

Lees meer