main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 3 mei 2020 — 11:14

Bijleveld over Hawija: ‘We hadden de stukken maar mochten ze niet openbaar maken’

Minister van Defensie Ank Bijleveld had de Kamer wel willen informeren over de Amerikaanse waarschuwing voor de Nederlandse luchtaanval op de Iraakse stad Hawija, maar mocht niets zeggen. “Wij hadden die stukken wel maar mochten ze niet openbaar maken. Ik ben blij dat ze openbaar zijn want dan kun je zien hoe het doel van zo’n aanval bepaald wordt,” zegt de CDA-bewindsvrouw zondag bij WNL Op Zondag op NPO 1.

Tijdens de Nederlandse luchtaanval vielen meer dan 70 burgerdoden. De Tweede Kamer heeft de minister de afgelopen tijd hier meermaals over onder vuur genomen.

De informatie die is verkregen uit een Amerikaans wob-verzoek ‘ondersteunt wat wij steeds hebben gezegd,’ zegt de bewindsvrouw zondag bij WNL op Zondag. Ook laat zij weten dat er de komende dagen nog antwoord op Kamervragen volgen.

Waarschuwing

Er was inderdaad een waarschuwing van de kant van de Amerikanen, erkent Bijleveld. Ze is blij dat de desbetreffende stukken nu met behulp van de Amerikaanse Freedom of Information Act naar buiten zijn gekomen: “Dit is informatie waarvan ik ook gevraagd heb aan mijn Amerikaanse collega of het naar buiten gebracht kon worden, maar dat mag officieel niet. Wij hadden die stukken, maar mochten ze niet openbaar maken. Ik ben blij dat ze openbaar zijn want dan kun je zien hoe zo’n doelbepalingsproces gaat.”

Bijleveld was bij WNL Op Zondag om te praten over 4 en 5 mei, en herdenken in tijden van corona. Vrijheid moeten we niet voor lief nemen. We moeten de offers die daarvoor gebracht zijn blijven benadrukken en en het belang van herdenken blijven doorgeven, ook aan jongere generaties, benadrukte de minister.

LEES OOK: Defensie ging uit van compensatie voor burgerslachtoffers door Nederlandse aanval in Irak

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer