main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 april 2020 — 09:40

MKB wil nieuw steunpakket van kabinet: ‘Waarin niet alleen de loonkosten worden gedekt’

De meeste coronamaatregelen blijven in ieder geval tot 20 mei van kracht. Een nieuw steunpakket is nodig om veel bedrijven overeind te houden, zegt voorzitter van MKB Nederland Jacco Vonhof in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Vonhof vindt het jammer dat veel bedrijven door de verlening van de coronamaatregelen nog niet de deuren kunnen openen, ondanks dat er is gewerkt aan protocollen om veilig te ondernemen in de anderhalvemetereconomie. Vonhof: “We zijn heel druk geweest om voor zowel de gesloten bedrijven, zoals kappers en de horeca, en voor bedrijven die nog open zijn, om protocollen te maken. Een groot aantal daarvan was hoopgevend.”

Vonhof denkt dat er iets meer ruimte is in de samenleving om meer te ondernemen en is teleurgesteld dat die ruimte niet is geboden. Volgens hem zijn er mensen ‘die stapjes kunnen maken’. “De samenleving heeft ook nodig dat het ventiel er wat afgaat. De druk wordt groot op mensen. Mensen willen beweging en uitzicht.”

MKB had protocollen klaarliggen

Voor ondernemers zou er nog te weinig perspectief zijn. “Zij zitten echt te wachten op wat hoop of richting.” Vonhof vindt het jammer dat er door het kabinet weinig is gedaan met de protocollen van het MKB om ondernemingen weer te openen. “We hebben daar echt ons best op gedaan. We hadden gehoopt dat het door het kabinet als onderdeel van de afweging, naast gezondheid en alle andere elementen, wel een zwaarwegend ding zou zijn.”

Vonhof hoopt dat er door het kabinet vaker gekeken wordt of het een optie is voor bedrijven om de deuren te openen. “In de persconferentie zei premier Rutte iets over flexibiliteit. Hij zei: we gaan voor 20 mei, maar we gaan dat afwegingskader wel wat vaker met elkaar bespreken. Dus ik kan mij voorstellen dat als de cijfers er aanleiding toe geven of als de druk uit de samenleving groeit, dat er tussentijds aan de knop kan worden gedraaid.”

“Ik zeg niet dat het gebeurt, maar ik proefde dat een beetje in de tekst. Ik hoop dat dat zo is.” Dat zou volgens Vonhof perspectief bieden voor sommigen beroepen om de eerste stappen te zetten.

MKB wil steunpakket 2.0

Het MKB was enthousiast over de snelheid en de omvang van het eerste steunpakket voor ondernemers, maar volgens Vonhof voldoet het niet altijd. Hij pleit voor een nieuw steunpakket waarin niet alleen loonkosten worden gedekt. “Op de korte termijn biedt het eerste pakket een beetje soelaas. Vooral aan de kant van de werkgelegenheid. Wat we nu nodig hebben is een 2.0-pakket, waarin niet alleen de loonkosten meer ook andere vasten kosten worden gedekt.”

LEES OOK: ‘Consumentenvertrouwen in recordtempo verslechterd: ‘Angst vertaalt zich in spaarzaamheid en minder vertrouwen’’

De loonkosten worden nu vaak maar voor een deel vergoed. Vonhof: “Daarom moet een ondernemer extra krediet aanvragen. Maar hij heeft ook andere kosten, zoals de huur van een pand.”

Nadenken over hoe de economie weer opgang moet komen

Vonhof vindt ook dat er moet worden nagedacht over hoe de economie na de coronacrisis weer opgang kan worden gebracht. “Deze maatregelen gelden nu tot mei, juni. Voor evenementen misschien tot september. Als je nog een stap verder kijkt, moet je ook nadenken over het aanjagen van de economie daarna.”

Zo zouden bouwprojecten nu al een vergunning moeten krijgen, zodat ze straks uitgevoerd kunnen worden. “Er staan miljarden klaar. Laten we die nu versneld in de economie stoppen. Maar wel door te werken en niet door stil te zitten op de bank.”

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen “vanwege…

Lees meer

Faunabescherming naar rechter wegens afschieten wolf in Wapse

De Faunabescherming stapt naar de rechter in een zaak over de wolf die vorig jaar in Wapse werd doodgeschoten. De dierenorganisatie tekent bij de rechtbank…

Lees meer

Provincie Friesland wil Frysk vier jaar lang stimuleren

Het provinciebestuur van Friesland zet met de Friese Taalnota de komende vier jaar in op een toename van Friestalige communicatie. De provincie wil het schrijven…

Lees meer

Demissionair minister Van Gennip: kwestie Joost Klein nog niet voor Mariëtte Hamer

Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer doet op dit moment geen onderzoek naar de kwestie Joost Klein. Dat zegt demissionair minister van Sociale Zaken en…

Lees meer

Vakantiegeld wordt weer gestort, maar mensen lossen liever schulden af

Over twee weken krijgen veel Nederlanders hun vakantiegeld weer gestort. Toch gebruikt niet iedereen het geld om op vakantie te gaan, blijkt uit onderzoek van…

Lees meer