main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Opiniemakers (radio) - 4 april 2020 — 21:43

‘De wereld zal na de coronacrisis niet veel anders zijn’

De wereld zal na de coronacrisis niet veel anders zijn. Dat zegt opiniemaker Syp Wynia in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. “De wereld wordt gedreven voor belangen van staten, bedrijven en individuen. Die mechanismes veranderen niet door deze crisis”, aldus Wynia.

Dat de overheid nu een grotere rol speelt in onze levens, zal na deze crisis niet blijvend zijn, zegt Wynia. “De overheid is altijd geneigd om groter en machtiger te worden. Maar we weten ook dat een te grote overheidsgreep een welvaartsverminderend effect heeft. Anders was het communisme wel een succes gebleken.”

Ondanks dat de wereld niet fundamenteel zal veranderen, zullen er wel aan aantal zaken anders zijn, zo nuanceert Wynia. “De digitale wereld is een enorme jump aan het maken. Het video-vergaderen zal veel groter blijken na deze crisis dan voor de crisis. Dat zal blijvend zijn.”

“Wat we wel zullen gaan ontdekken, is dat er tijdens de crisis misbruikers zijn geweest”, zegt Wynia. Dat geldt volgens hem vooral voor de regelingen die de overheid nu invoert voor ondernemers die het zwaar hebben. “Met name bij het voor 90% betalen van het loon voor sommige bedrijven. Daarbij zal de Bulgaren- en Polenfraude verbleken.”

Zzp’ers

Beursanalist Corné van Zeijl denkt dat er voor zzp’ers wel wat verandert, nu ze met de neus op de feiten worden gedrukt. “Veel ondernemers beseffen nu pas welke risico’s er zijn.” Zakenvrouw Jacqueline Zuidweg is het met hem eens. “Er zullen veel minder ondernemers gaan starten.”

Dat zzp’ers nu het nadeel van hun ondernemerschap ervaren, betekent volgens Wynia niet dat er meer vaste banen komen. “Om de oude Marx erbij te halen, als de factor arbeid sterk staat, kan de factor arbeid eisen stellen. Dat kan pas als de economie aantrekt, en dat moet ik nog zien.”

LEES OOK: Veel tegenstrijdige berichten over corona: ‘Heeft mondkapje nou wel of geen zin?’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer

Partijleiders en informateurs nog steeds onzeker over akkoord

Het is nog steeds niet duidelijk of PVV, VVD, NSC en BBB samen een nieuw kabinet gaan vormen. Na afloop van een lange dag van…

Lees meer

Overvol stroomnet vraagt om ‘vloeken in de transitiekerk’: ‘We moeten terug naar het gas’

Koken, een wasje draaien of je auto opladen is – als er niets gebeurt – over een paar jaar niet meer vanzelfsprekend. Daarvoor waarschuwen onder…

Lees meer

Blauwe kip laat Joost Klein niet dalen op Spotify: best beluisterde Songfestival-deelname

Europapa van Joost Klein is “met afstand” de populairste inzending op Spotify. De muziekstreamingdienst maakte maandag bekend dat het nummer van Joost Klein van alle…

Lees meer

Nederland stuurt vanaf december F-35’s naar Estland

Nederland stuurt vanaf december maximaal tien F-35’s naar Estland om daar bij te dragen aan de bewaking en beveiliging van het NAVO-luchtruim. Dat meldt demissionair…

Lees meer

Honderden mensen bij pro-Palestijns protest op campus UvA

Bij het pro-Palestijnse protest bij de campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zijn maandagavond een paar honderd mensen aanwezig. Ook tientallen medewerkers van de…

Lees meer