main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
24 februari 2020 — 16:34

Hoe heftig is het coronavirus en komt het ook naar Nederland?

Het aantal besmettingen met het coronavirus in Italië staat inmiddels op meer dan 200, met vijf doden tot gevolg. Eerder waren er al slachtoffers te betreuren in Duitsland en Frankrijk. Hoe erg is dit virus precies en komt het ook naar Nederland?

In 2019 vond een uitbraak plaats in het Chinese Wuhan, het virus verspreidde zich vervolgens wereldwijd. De officiële naam van het virus is COVID-19, vernoemd naar het jaartal waarin het ontdekt is. Corona is de verzamelnaam voor SARS-gerelateerde virussen dit COVID-19. Dit staat te lezen op de website van het Rijkstinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Hoe erg is het coronavirus?

Wat we weten is dat het virus van mens op mens overdraagbaar is. Er wordt van uitgegaan dat één ziek persoon gemiddeld twee andere personen kan besmetten. Hoe zieker een persoon is, hoe meer hij het virus kan verspreiden.

Er is nog veel onduidelijkheid over hoe erg het virus daadwerkelijk is. De symptomen lijken het meeste op die van griep: longklachten, kortademigheid, hoesten en koorts. De klachten zijn vaak vrij mild, blijkt uit onderzoek van de Chinese overheid. Kwetsbare patiënten als ouderen en mensen met een chronische ziekte kunnen eraan overlijden. De incubatietijd, de tijd tussen besmet raken en de eerste ziekteverschijnselen, is ongeveer een week.

Tot nu toe kreeg van de besmette personen slechts 13,8 procent te maken met ernstige symptomen. Deze cijfers lijken niet verontrustend, vindt het RIVM. Maar het is belangrijk om alle informatie boven tafel te krijgen om te bepalen hoe gevaarlijk het is, aldus het instituut. Wel is het zo dat er nog geen vaccin is tegen dit nieuwe virus. Een vorig coronavirus, het SARS-virus, eiste in 2002 en 2003 meer dan 800 levens.

Is het coronavirus erger dan een griep?

Bijna elke winter is er in Nederland sprake van een griepgolf. Deze zorgt in Nederland voor oversterfte, meldt het RIVM tegenover RTL Nieuws. Je kunt van oversterfte spreken als er in een periode meer mensen doodgaan dan normaal het geval is. Vooral de griepepidemie van de winter van twee jaar geleden was heftig, achttien weken lang was er sprake van zo’n epidemie en de oversterfte bedroeg toen 9444.

Vorig jaar lag de oversterfte met zo’n 2900 een stuk lager, hoeveel het dit jaar is zal moeten blijken. Gemiddeld genomen lag het oversterftecijfer door griep de afgelopen tien jaar op 2000 per winter. Als we dat vergelijken met de tot nu toe bekende cijfers over het coronavirus, zien we dat van de 900 besmettingen er 25 mensen zijn overleden.

Toch is de onbekendheid van het virus het grote gevaar. “Gewone griep is een reëler gevaar”, zo zegt Harald Wychgel van het RIVM tegen RTL. “Maar van het coronavirus weten we nog weinig. Hoe terecht en efficiënt alle maatregelen zijn, dat weten we pas achteraf.”

Zijn er al besmettingen in Nederland?

Ondanks dat er in buurlanden Duitsland en het Verenigd Koninkrijk besmettingen zijn, is dit in Nederland nog altijd niet het geval. Wel zijn er mensen getest op het virus, maar hiervan was de uitslag negatief. Vorige week was het cruiseschip Diamond Princess in het nieuws omdat het coronavirus hier had toegeslagen, vijf Nederlanders zaten op dit schip. Uiteindelijk bleken zij niet besmet.

Wel is de kans dat het coronavirus in Nederland opduikt reëel. Daarom worden er in Nederland goed voorbereidingen getroffen voor een eventuele uitbraak. Artsen, laboratoria en GGD werken hiervoor samen.

“Paniek hoort bij een crisis, maar we hebben dit scenario de afgelopen jaren vaak genoeg geoefend en hebben het steeds beter in z’n grip.” Zo liet de Nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid, Pieter-Jaap Aalbersberg weten bij WNL op Zondag.

LEES OOK: ‘Nederlandse ondernemers kunnen problemen ervaren door coronavirus in Italië’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer

Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer