main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 5 februari 2020 — 11:53

CDA-Kamerlid Van Dam over vuurwerkverbod: ‘Alleen verbieden is kansloos, moeten elkaar aanspreken’

Een sisverbod, een boerkaverbod, een verbod op appen op de fiets en vandaag debatteert de Tweede Kamer over een mogelijk vuurwerkverbod. Maar met al die verboden los je niet het onderliggende probleem op, stelt CDA-Tweede Kamerlid Chris van Dam in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Alles verbieden is kansloos. Wij moeten elkaar aanspreken op hoe wij ons gedragen.”

Het CDA is voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. “Maar je kan je oprecht afvragen of wij een vuurwerkprobleem hebben of een samenlevingsprobleem”, aldus Van Dam. “Wij moeten heel erg scherp kijken naar de manier waarop wij samenleven met elkaar, zeker als wij iets te vieren hebben in het publieke domein.”

Volgens het Tweede Kamerlid zijn mensen vooral op zichzelf gericht. “Ze denken niet na over de consequenties voor anderen. Het is heel veel ikke ikke. En als iets niet mag van de politie zeggen ze: ‘Dat bepaal ik zelf wel’. Wij moeten fundamenteel gaan nadenken over hoe wij met elkaar omgaan.”

‘Politie komt nu al handen tekort’

De vraag is of een eventueel vuurwerkverbod wel te handhaven is. “De politie komt nu al handen tekort”, aldus journalist Jan-Kees Emmer. “En de verboden stapelen zich maar op. Hoe is dit allemaal te handhaven? Wij hebben een gezagscrisis in Nederland. De politie is niet meer in staat om zich te laten gelden.”

Ook oud-politiewoordvoerder Klaas Wilting stelt dat er nu veel te weinig politiecapaciteit is. “En dat is ook zo bij justitie. De aangiftebereidheid is ook enorm gedaald omdat mensen weten dat de politie er geen tijd voor heeft.”

‘Wij moeten de knop omzetten’

Maar meer politie is niet de oplossing, vindt Van Dam. “Al zet je honderdduizend politiemensen in. Alleen maar verbieden is kansloos. Er is een dieper liggend probleem. Wij moeten de knop omzetten. Wij moeten de mentaliteit van de Nederlanders aanpassen.”

LEES OOK: VVD wil compensatieregeling voor vuurwerkverkopers: ‘Blijven met voorraad zitten’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer