main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 30 januari 2020 — 13:21

Deze acupuncturist verwacht 1076 jaar oud te worden: ‘Was vroeger normale leeftijd’

Acupuncturist Rene Goris kreeg als kind te horen dat hij niet ouder dan 40 jaar oud zou worden door een nierziekte. Mede dankzij Chinese geneeskunde is hij inmiddels 56 jaar, en hij verwacht nog duizend jaar ouder te worden, zo vertelt hij in Stand van Nederland op NPO 2.

“Ik heb geprobeerd mijzelf te helpen”, zegt Goris. “Ik ben begonnen met yogameditatie vanuit de bibliotheek, op mijn elfde. Ik ben gaan reizen door Europa, naar verschillende leraren toe.”

‘Ouder worden is niet normaal’

Daarna vertrok Goris naar China, waar hij studeerde en in een klooster verbleef. “In die vijftien jaar heb ik vooral gestudeerd en getraind. Vanuit de Chinese geneeskunde leerde ik dat ouder worden eigenlijk niet normaal is. Het is je geboorterecht om onsterfelijk te zijn.”

De Chinese geneeskunde en acupunctuur hebben een zeer gunstig effect op zijn levensverwachting, zo weet Goris. “Er is mij voorspeld dat ik 1076 word. Daar houd ik het maar even op.”

‘Was vroeger een normale leeftijd’

Vroeger was een leeftijd van in de duizend jaar niet ongewoon, zegt Goris. “In de Bijbel zijn er ook een paar mensen die duizendzoveel werden. Vroeger was het een hele normale leeftijd.”

Eén van de manieren waarop Goris veroudering tegengaat, is met Tai Chi Chuan. “Dat is een meditatieve vechtsport. Het is ontwikkeld vanuit meditatieve tradities uit de Song-dynastie, zo’n 1600 jaar geleden. Later is dat doorontwikkeld in stijlen die tegenwoordig voor allerlei doeleinden gebruikt worden.”

“Het doel van de training is om op een asymmetrische manier de chemie van je lichaam aan te sturen”, zegt Goris. “In een training ben ik voortdurend bezig die markeringspunten te vinden die naar veroudering leiden, en die proberen om te buigen naar verjonging.”

Goris ‘verjongt’ niet alleen zichzelf, maar help ook cliënten door middel van acupunctuur. Benieuwd hoe hij zijn geld hiermee verdient? Kijk vanavond naar Stand van Nederland, om 22:10 op NPO 2 of NPO Start.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer