main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 10 januari 2020 — 00:30

Britten zijn woedend op prins Harry en Meghan Markle: ‘Crisis in koninklijke familie is groot’

Het koninklijk echtpaar prins Harry en Meghan Markle maakte gisteren op Instagram bekend dat zij hun koninklijke verplichtingen op een laag pitje zetten. De koninklijke familie werd door de mededeling verrast, zegt NOS-correspondent in Groot-Brittannië Suse van Kleef in Op1 op NPO 1. Veel Britten vinden dat het stel op deze manier de koningin heeft beledigd.

“De Queen wist dat ze afstand wilden gaan nemen”, zegt Van Kleef. “Vervolgens zijn ze begonnen met gesprekken. Daarna hebben zij op eigen houtje besloten dat het niet snel genoeg ging. Toen hebben ze voor de nucleaire optie gekozen.”

Wat volgens Van Kleef ook meespeelde is dat de Britse media lucht kregen van de plannen van de prins en Markle om afstand te nemen. “Zij hadden het idee dat hun plannen gelekt waren. Toen dachten ze: we gaan het op onze eigen manier doen, we zetten het op Instagram.”

Crisis

De crisis binnen de koninklijke familie is nu compleet, zegt Van Kleef. “Ze hebben gisteravond crisisoverleg gehad. De verklaring die ze uitdeden bestond uit twee regels en was ijskoud. Daaraan zie je dat ze totaal niet wisten wat ze er mee aan moesten.”

Veel Britten zijn woedend, vooral op Meghan Markle. “Ze hebben net een huwelijk gehad dat betaald is door de belastingbetaler”, zegt Van Kleef. “Ze hebben hun huis net voor drie miljoen laten verbouwen. En dan willen ze nu ineens wel de lusten en niet lasten.”

Op1 gemist? Kijk hier de hele uitzending terug.

De Britse tabloids hebben volgens Van Kleef een grote rol in het conflict. “Zij vormen deels de publieke mening. Zij schrijven over het algemeen negatief, vooral op hun websites. Daar staan soms tien negatieve verhalen per dag op.”

Prins Charles, prins William en de koningin hebben al hun personeel bijeen geroepen om te overleggen hoe ze deze crisis gaan aanpakken, zo weet Van Kleef. “De Queen wordt ouder. Zij wordt enorm gerespecteerd in het land. Op het moment dat zij ook nog zou overlijden, wordt het koningshuis wel heel kwetsbaar.”

LEES OOK: Prins Harry en Meghan klagen krant aan: ‘Ik ben bang dat de geschiedenis zich herhaalt’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer