main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
't Wordt Nu Laat - 13 november 2019 — 14:20

Hoe veelbelovend tennistalent Paul Dogger aan lager wal raakte: ‘Binnen half jaar was ik een junk’

Oud-tennisser Paul Dogger gold in de jaren tachtig als veelbelovend tennistalent. In ’t Wordt Nu Laat op NPO Radio 2 vertelt Dogger hoe er aan zijn carrière een vroegtijdig einde kwam, en hij vervolgens nog verder afgleed door zijn drugsgebruik.

Dogger won in 1987 de Junior Orange Bowl in Miami. Daarna maakte hij het de nummer 1 van de wereld knap lastig en won zijn eerste grote toernooi in Porto. Daarna ging het snel bergafwaarts met het tennistalent.

“Het begon met de vlucht naar Australië”, zegt Dogger. “Ik zat in een vliegtuig en kreeg tijdens de lange vlucht een onderonsje met een Italiaanse dame op het toilet. Zij was een paar keer ouder dan ik en vertelde me ze was gescheiden van haar man vanwege allemaal seksfeesten waar ze genoeg van had. Ze was niet aan de pil.”

Het avontuurtje op het toilet en de ontboezemingen van de Italiaanse brachten de jonge Dogger hevig in verwarring. “Ik was vijftien of zestien jaar oud en kreeg zoveel narigheid over me heen. Ik schoot in paniek en hield het een jaar lang voor mezelf. Ik dacht dat ik vader werd en aids had. Ik haalde de vreselijkste dingen in mijn hoofd.”

Ziek, zwak en misselijk

Tot overmaat van ramp raakte Dogger ook nog geblesseerd. “Ik was ziek, zwak en misselijk. Ik had mijn hoofd er niet meer bij.” Uiteindelijk zat hij een jaar lang aan de kant en zag hij zijn leeftijdgenoten hem voorbijschieten op de tennisranglijsten.

Uiteindelijk besluit Dogger te stoppen met tennis, waarna het opnieuw slecht met hem gaat. “Ik ben in drie maanden tijd van joints naar pillen naar coke gegaan. Dat ging in een moordend tempo. Ik was binnen een half jaar een junk.”

‘Het sloeg gelijk nergens meer op’

Het karakter van Dogger, dat hem eerst tot een veelbelovend tennisser maakte, zorgde er nu voor dat hij in rap tempo aftakelde. “Het fanatisme op de tennisbaan ging naadloos over in het drugsgebruik”, zegt hij. “De eerste avond dat ik een joint rookte, rookte ik er gelijk zes. De eerste avond dat ik een xtc-pil probeerde, nam ik er gelijk twee. De volgende dag nam ik er weer twee, dat was op een maandagochtend. Het sloeg gelijk nergens meer op.”

Zo kon het gebeuren dat Dogger vijf jaar compleet van de wereld was. Ondertussen won zijn oude maatje Richard Krajicek het ene na het andere tennistoernooi. “Hij won Wimbledon en ik zat versuft in de coffeeshop. Ik werd heen en weer geslingerd tussen blijdschap voor hem en diepe droefenis over dat ik er niet bij was.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer

Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer