main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Haagse Lobby (radio) - 11 november 2019 — 21:19

‘Als we IS-kinderen terughalen, krijgen ook hun ouders een ticket naar Nederland’

CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg maakt zich “grote zorgen” om de uitspraak van de rechter over het terughalen van IS-kinderen. De rechter bepaalde vandaag dat Nederland er alles aan moet doen om de kinderen van IS-vrouwen uit kampen in Noord-Syrië terug te halen. Mocht Nederland dat doen, dan krijgen ook de ouders daarmee een ticket naar Nederland, waarschuwt Van Toorenburg in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

“Natuurlijk weet iedereen hoe verschrikkelijk het is voor deze kinderen”, zegt Van Toorenburg. “Maar wanneer je die kinderen terughaalt, krijgen de ouders daarmee ook een ticket naar Nederland. Dat is een groot probleem. Het risico is te groot.” Niet alleen de moeders van de kinderen kunnen hun kinderen achterna reizen, maar ook hun vaders, waarschuwt Van Toorenburg.

De Syriëgangers spelen met deze rechtszaak in op emoties, zegt het Kamerlid. “Dat doen ze via de kinderen. Die kinderen zullen het vehikel worden om terug te keren naar Europa. Dat is precies waar de rechter nu intrapt.”

‘Kabinet moet in beroep’

Van Toorenburg vindt dat het kabinet in beroep moet gaan tegen de uitspraak. “De rechter oordeelt vanuit de zienswijze van de kinderen. Maar we hebben ook nog andere informatie. Juist daarom zijn wij zo terughoudend hierin. Het risico is te groot.” De IS-vrouwen hebben een grote rol gespeeld bij de genocide waar IS zich aan schuldig heeft gemaakt, zegt Van Toorenburg.

Ook als de ouders uit de rechterlijke macht worden gezet, kan niet voorkomen worden dat zij terugkeren. “Vandaag heeft het kabinet nog aangegeven dat ook als je die ouders uit de rechterlijke macht zet, zij alsnog omgang kunnen afdwingen”, zegt Van Toorenburg. “De ouders mogen dus vervolgens ook naar Nederland komen. We kunnen ze niet tegenhouden, zegt het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.”

Ook omringende landen zullen volgens Van Toorenburg niet blij zijn als Nederland deze kinderen terughaalt. “Er is geen één Schengenland die dit doet. We hebben ook internationaal een heel groot probleem als we dit doen. Zij kunnen zich vrij bewegen door Europa, dat is een groot risico.”

LEES OOK: Nederland moet kinderen IS-vrouwen terughalen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer

Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer