main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 2 november 2019 — 19:39

‘Mannenboycot TU Eindhoven ging te ver: andere kant op discrimineren is niet goed’

De Technische Universiteit (TU) Eindhoven moet komende maandag voor het College van de Rechten van de Mens verschijnen, vanwege de eerder aangekondigde ‘mannenboycot‘. Afgelopen juni kondigde de TU Eindhoven aan alleen nog vrouwen aan te nemen voor wetenschappelijke functies. Tientallen mannen voelden zich gediscrimineerd.

Volgens hoogleraar Boudewijn van Dongen van de TU zijn de reacties sinds afgelopen juni wisselend. “Sommige mensen, met name vrouwen, waren positief. Zij voelden zich echt gediscrimineerd. Anderen waren teleurgesteld of boos, want de andere kant op discrimineren was ook weer niet de bedoeling.”

Van Dongen denkt dat de universiteit een stap te ver is gegaan, omdat het een hele bevolkingsgroep uitsluit. “Ik weet dat dit vroeger gebeurde en in de laatste 20 jaar met een soort onderbuikgevoel. Het probleem ga je zo niet oplossen, want aan de ene kant worden er vrouwen aangenomen die de schijn tegen hebben. Aan de andere kant zijn er mannen met bepaalde denkbeelden die, al dan niet bewust, vinden dat vrouwen minderwaardig zijn. Dat leeft nog steeds.”

Teruggefloten

Volgens hem is er simpelweg een verschil tussen mannen en vrouwen. “In alle discussies merk je dat dat er een verschil is tussen hoe vrouwen en mannen naar de wereld kijken. Dat is de realiteit.”

Of de TU het beleid na de zitting van komende maandag helemaal van tafel veegt, waagt Van Dongen te betwijfelen. “Maar ik vind het een goede stap dat ze zich moeten verantwoorden en mijn gevoel zegt dat ze op bepaalde punten teruggefloten worden.”

LEES OOK: ‘Vrouwen moeten zelf meer vechten om in het topbestuur te komen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer

Partijleiders en informateurs nog steeds onzeker over akkoord

Het is nog steeds niet duidelijk of PVV, VVD, NSC en BBB samen een nieuw kabinet gaan vormen. Na afloop van een lange dag van…

Lees meer

Overvol stroomnet vraagt om ‘vloeken in de transitiekerk’: ‘We moeten terug naar het gas’

Koken, een wasje draaien of je auto opladen is – als er niets gebeurt – over een paar jaar niet meer vanzelfsprekend. Daarvoor waarschuwen onder…

Lees meer

Blauwe kip laat Joost Klein niet dalen op Spotify: best beluisterde Songfestival-deelname

Europapa van Joost Klein is “met afstand” de populairste inzending op Spotify. De muziekstreamingdienst maakte maandag bekend dat het nummer van Joost Klein van alle…

Lees meer

Nederland stuurt vanaf december F-35’s naar Estland

Nederland stuurt vanaf december maximaal tien F-35’s naar Estland om daar bij te dragen aan de bewaking en beveiliging van het NAVO-luchtruim. Dat meldt demissionair…

Lees meer

Honderden mensen bij pro-Palestijns protest op campus UvA

Bij het pro-Palestijnse protest bij de campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zijn maandagavond een paar honderd mensen aanwezig. Ook tientallen medewerkers van de…

Lees meer