main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Haagse Lobby - 16 september 2019 — 22:08

‘Vrouwen moeten zelf meer vechten om in het topbestuur te komen’

Het vrouwenquotum (30 procent van het topbestuur in Nederland moet uit vrouwen bestaan), wil organisch nog niet voltrekken. “Er is iets van progressie, maar het wil nog niet helemaal van de grond komen”, zegt Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark in WNL-programma Haagse Lobby op Radio 1. 

In Nederland is zo’n quotum nog niet actief. In Noorwegen, België, Duitsland en Frankrijk wordt het bedrijfsleven wel afgerekend indien er niet genoeg vrouwen in het topbestuur zijn aangewezen. Van Ark: “Niet alles hoeft in wet en regels vastgelegd te worden, maar het moet wel scherper dan het nu gaat.”

Manager PA Tata Steel Ingridde Caluwe, ook aan tafel tijdens de uitzending van Haagse Lobby, vult haar aan: “Er zijn voldoende gekwalificeerde vrouwen in Nederland. Toch lijkt het niet te lukken om die vrouwen aan de top te krijgen. Deels komt dat omdat men niet uit het juiste vijvertje vist.” Ook moeten vrouwen volgens haar zelf wat harder lopen. “Ga niet twijfelen als vrouw over een aangeboden functie, want voor je het weet heeft een man allang ‘ja’ gezegd. Ga het ook gewoon eens doen en zorg dat je daarmee tot een rolmodel groeit.”

Verantwoordelijkheid van bedrijven

Topadvocate Monique van Dijken ziet al een belangrijke verschuiving ontstaan in het bedrijfsleven: “Wil je overleven als bedrijf en duurzaam zijn, dan moet je verschillende brillen opzetten. Ik zie dat steeds meer grote bedrijven verantwoordelijkheid voelen met betrekking tot vrouwen in het topbestuur. De bedrijven die dat nu al omarmen, zullen ook de vrouwennorm meer omarmen.”

LEES OOK: D66 wil aantal topvrouwen in grote bedrijven verplichten

Salarisverschillen

Salarisverschillen tussen mannen en vrouwen voor dezelfde functies en werkzaamheden, zijn nog altijd een wezenlijk probleem. Ook dat kan deels opgelost worden met regelgeving, hoewel dat eigenlijk al gebeurt met de grondwet (verbod op discriminatie). Van Dijken: “Misschien komt het toch door het feit dat mannen meer met de vuisten op tafel slaan tijdens bijvoorbeeld salarisonderhandelingen, maar we moeten naar mijn mening niet de hem versus haar-discussie voeren. Vrouwen spelen zelf een belangrijke rol in het verkrijgen van een bepaalde functie met het juiste salaris. We moeten het samen doen en niet alleen naar de mannen wijzen en zeggen dat ze niet willen helpen.”

Beluister de volledige uitzending van Haagse Lobby hier. 

Door: Redactie

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Presentatrice Jill Bleiksloot is net 27 geworden. Het duurt zeker nog veertig jaar voor ze met pensioen gaat, maar kan dat straks nog wel? De Generatie Next vraagt het zich af. Dekkingsgraden lopen terug en het aantal zzp’ers neemt toe. Jill onderzoekt de alternatieven en zoekt ook de architect achter het nieuwe pensioenstelsel op: demissionair minister Wouter Koolmees.

Donderdag 22.10 uur
Illegale handel in privégegevens van miljoenen Nederlanders uit coronasystemen GGD

Er wordt grootschalig gehandeld in data van miljoenen Nederlanders uit de twee belangrijkste coronasystemen van de GGD. De politie heeft zaterdagavond in Amsterdam twee mannen…

Lees meer

39-jarige man opgepakt voor bedreigen journalisten

Een 39-jarige man uit Almere is opgepakt voor het bedreigen van journalisten. Hij had in een online filmpje gezegd dat journalisten maar beter ontslag kunnen…

Lees meer

RIVM: minste coronagevallen sinds begin december

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) meldt dat er tussen zondag- en maandagochtend 4129 positieve coronatests zijn geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 1 december….

Lees meer

20 jaar cel voor doodschieten van 19-jarige

De 51-jarige Maikel A. is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot twintig jaar cel, vanwege het doodschieten van de 19-jarige Raymildo Landveld en het…

Lees meer

Hugo de Jonge: vaccinatieschema vertraagd door tegenvaller AstraZeneca

Het tempo van vaccineren zal omlaag gaan omdat farmaceut AstraZeneca in het eerste kwartaal minder vaccins kan leveren. Dat zegt minister Hugo de Jonge van…

Lees meer

Jongste arrestant avondklokrellen Eindhoven is 14 jaar, helft zit nog vast

Van de in totaal 62 mensen die zondag in Eindhoven tijdens hevige rellen zijn opgepakt, zit ongeveer de helft nog vast. Dat maakt de politie…

Lees meer

Tonnen aan schade Centraal Station Eindhoven, herstel duurt weken: ‘Echt schandalig’

De schade die relschoppers zondag hebben aangericht aan het Centraal Station in Eindhoven loopt in de tonnen. Het herstel gaat weken tot maanden duren, zegt…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Klik hier