main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
28 oktober 2019 — 15:00

Ton L. veroordeeld tot 14 jaar cel voor de moord op zijn moeder, Mona Baartmans

Ton L. moet veertien jaar cel en tbs plus dwangverpleging onder ogen komen voor de moord op zijn moeder Mona Baartmans. Ook moet hij 46.000 euro betalen aan de nabestaanden, zo meldt het AD.

De rechtbank acht bewezen dat hij haar vorig jaar september wurgde met, vermoedelijk, een tiewrap en haar vervolgens in een bos begroef bij Heinenoord (Zuid-Holland). De eis was zestien jaar.

L. bekende het misdrijf, nadat het lichaam van zijn moeder een maand na de moord werd gevonden. Wandelaars hadden twee nieuwe damesschoenen gevonden en namen daarop contact met de autoriteiten, die het lichaam wisten op te sporen.

Opwelling

De verdachte verdedigde zich door te verklaren dat hij de moord in een opwelling had gepleegd. L. had 40.000 euro van zijn moeder vergokt en wilde niet dat ze daarover zou beginnen. De rechtbank ging niet mee in zijn verklaring en noemde het misdrijf een “laffe en berekende daad”. Ook ontbreekt het L. volgens de rechtbank aan berouw.

Uit het onderzoek is gebleken dat L. na het misdrijf naar de woning van zijn moeder is gereden en de simkaart uit haar telefoon heeft verwijderd. Vervolgens is hij met het lichaam in z’n auto naar de lokale Chinees gegaan, waar hij twee loempia’s heeft gegeten. In de nacht begroef hij het lichaam van zijn moeder in het bos.

Mona Baartmans was een bekend gezicht in de horeca van Delft, ze was eigenaresse van vijf cafés.

 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer