main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 12 september 2019 — 08:08

D66 wil aantal topvrouwen in grote bedrijven verplichten

Van de tien bestuurders van beursgenoteerde bedrijven moeten er voortaan verplicht drie vrouw zijn, vindt regeringspartij D66.

Sinds 2013 moeten de 5.000 grootste bedrijven van Nederland streven naar een leiding die voor 30 procent uit vrouwen bestaat. Maar dat schiet volgens Tweede Kamerlid Vera Bergkamp maar niet op. D66 hoopte lang het zonder quotum af te kunnen, maar Bergkamp heeft zich bedacht.

De D66’er wil de 88 bedrijven met een beursnotering, waar nu nog maar een op de twaalf bestuurders vrouw is, acht jaar de tijd geven om het doel alsnog te halen. In dat tijdsbestek benoemen of herbenoemen ze hun bestuurders minstens twee keer. Als ze in gebreke blijven en na acht jaar opnieuw een man willen aanstellen, dan moet de overheid die benoeming blokkeren.

VVD-Kamerlid Helma Lodders in Goedemorgen Nederland op NPO 1: “Een quotum gaat niet werken. Als we dit willen bereiken, moet meer vrouwen eerst fulltime gaan werken. Dat is nu niet zo.”

Overheidsinstanties

Overheidsinstanties doen het wat beter dan bedrijven, maar mogen er van Bergkamp nog wel een schepje bovenop doen. Daar zou de top 40 procent vrouwen moeten tellen.

“Ik ben tot nu toe dan ook tegen quota geweest, maar ik zie gewoonweg veel te weinig vooruitgang”, zegt Bergkamp. “We hebben een hamer nodig om de apenrots plat te slaan. Een tijdelijk vrouwenquotum is die hamer.”

12 jaar later

Na twaalf jaar is het quotum niet meer nodig, hoopt Bergkamp. Ze wil dan kijken of het kan vervallen of nog moet blijven.

De 5.000 grootste bedrijven moeten, als ze tekortschieten, nu al uitleggen waarom dat zo is. Maar niet iedere onderneming houdt zich daaraan. Dat komt ze voortaan op een boete te staan, als het aan Bergkamp ligt.

Minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) beslist dit najaar of ze bedrijven inderdaad gaat dwingen meer vrouwen te benoemen. In de Tweede Kamer is tot dusver geen meerderheid voor een quotum.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer

Partijleiders en informateurs nog steeds onzeker over akkoord

Het is nog steeds niet duidelijk of PVV, VVD, NSC en BBB samen een nieuw kabinet gaan vormen. Na afloop van een lange dag van…

Lees meer

Overvol stroomnet vraagt om ‘vloeken in de transitiekerk’: ‘We moeten terug naar het gas’

Koken, een wasje draaien of je auto opladen is, als er niets gebeurt, over een paar jaar niet meer vanzelfsprekend. Daarvoor waarschuwen onder meer netbeheerders….

Lees meer