main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 augustus 2019 — 10:03

Thijs H. voor de rechter: verdacht van drie moorden in vier dagen

Thijs H. staat vandaag voor de rechter tijdens de eerste zitting in zijn rechtszaak. H. wordt verdacht van het doden van drie mensen in mei. Hij ontkent iets met de moorden te maken te hebben. De slachtoffers waren oudere wandelaars in bosgebied rondom Den Haag en in Limburg.

H. moet verplicht aanwezig zijn bij de eerste zitting. De rechtbank heeft dat woensdag aan H. laten weten.

Hondje uitlaten

Op 4 mei wordt een 56-jarige vrouw van Japanse afkomst vermoord in de Scheveningse bosjes. De vrouw was regelmatig in het bos om haar hondjes uit te laten, ook die dag. Drie dagen later worden de lichamen van een 63-jarige vrouw en een 68-jarige man gevonden op de Brunssummerheide in Zuid-Limburg. Ook zij hadden een hondje bij zich. De drie slachtoffers kennen elkaar niet.

Bloed op handen en kleren

Op de dag van de laatste twee moorden meldt H. zich bij ggz-kliniek in Maastricht met bloed op zijn handen en kleren. Hij zou hebben gezegd dat hij had “rondgezworven op de Brunssummerheide”. De kliniek verdenkt H. van de moorden maar schakelt de politie niet in vanwege het medisch beroepsgeheim.

twee keer ontsnapt uit kliniek

H. ontsnapt uit de kliniek door stoelen op elkaar te stapelen en over een muur te klimmen. Diezelfde avond brengen zijn ouders hem weer terug. Een dag later ontsnapt hij nog een keer uit de kliniek. De kliniek schakelt nu wel de politie in en H. wordt diezelfde dag aangehouden op straat.

Rustige student

NOS sprak een oud-werkgever van hem die hem omschrijft als “zeer gedreven, lief, sociaal en stil”. Een oud-huisgenoot kende hem als een “slimme, aardige gast, maar ook een sombere, zwaarmoedige jongen die veel op zijn kamer zat”. H. studeerde aan de Technische Universiteit in Delft en daarvoor aan de Universiteit Leiden en de Zuyd Hogeschool in Zuid-Limburg.

LEES OOK: Kliniek Maastricht moet beelden moordverdachte Thijs H. delen met OM

Door: Productie WNL

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer

Partijleiders en informateurs nog steeds onzeker over akkoord

Het is nog steeds niet duidelijk of PVV, VVD, NSC en BBB samen een nieuw kabinet gaan vormen. Na afloop van een lange dag van…

Lees meer

Overvol stroomnet vraagt om ‘vloeken in de transitiekerk’: ‘We moeten terug naar het gas’

Koken, een wasje draaien of je auto opladen is – als er niets gebeurt – over een paar jaar niet meer vanzelfsprekend. Daarvoor waarschuwen onder…

Lees meer