main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
23 mei 2019 — 12:26

ZIEN: Rutte maakt selfie in stembureau, Baudet stemt met verloofde, Klaver met baby

De landelijke kopstukken van de verschillende politieke partijen waren er vandaag vroeg bij om hun stem uit te brengen voor de Europese verkiezingen. In Nederland zijn er vandaag 26 zetels voor het Europees Parlement te verdelen.

Premier Rutte ging zoals wel vaker op de fiets naar het stembureau. In dit geval bij basisschool Wolters in Den Haag, waar Rutte zwaaide naar de leerlingen en een selfie maakte met de leden van het stembureau.

Thierry Baudet bracht zijn stem uit in zijn woonplaats Amsterdam. Dit deed hij in de Posthoornkerk in het bijzijn van zijn verloofde Davide Heijmans. Baudet kan met zijn Forum voor Democratie opnieuw een grote overwinning boeken na het eerdere succes tijdens de Provinciale Statenverkiezingen.

Bij basisschool De Meerpaal in Den Haag kregen ze bezoek van Geert Wilders, want de PVV-leider had besloten om daar zijn stem uit te gaan brengen.

Frans Timmermans, die de lijst van de PvdA aanvoert, ging stemmen in Heerlen. Voor hem worden het spannende dagen. Voor de sociaaldemocraten kan hij namelijk de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie worden.

In Millingen aan de Rijn verwelkomden de leden van het plaatselijke stembureau Rob Jetten van D66. Bij de vorige verkiezingen voor het Europees Parlement in 2014 werd D66 de tweede partij van Nederland met vier zetels. De verwachting is dat dat nu minder gaat worden.

Direct na de uitzending van Goedemorgen Nederland zette Pieter Heerma koers richting Purmerend. De nieuwe fractievoorzitter van het CDA ging daar naar de bibliotheek om zijn stem uit te brengen.

GroenLinks-leider Jesse Klaver besloot zijn pasgeboren kindje mee te nemen naar het stembureau. Met draagzak en stembiljet ging hij richting het Huis van Europa in Den Haag om daar een bolletje in te kleuren. De verwachting op basis van de peilingen is dat zijn partij winst gaat boeken.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer