main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ter illustratie.
Stand van Nederland - 13 mei 2019 — 16:14

CBS: De twintiger van nu maakt geen haast met trouwen of een huis kopen

Twintigers blijken grote beslissingen in hun leven tegenwoordig vaker voor zich uit te schuiven. Het Centraal Bureau voor de Statistiek concludeert dat de twintigers van 2018 bijvoorbeeld minder snel een woning kopen of gaan trouwen dan twintigers in 2008.

De jongeren van tussen de 20 en 29 jaar blijken later het ouderlijk huis te verlaten dan tien jaar geleden. Begin 2018 woonde bijvoorbeeld de helft van de 23-jarigen niet meer bij hun ouders in. In 2008 was dit bij de helft van de 22-jarigen het geval.

Vooral jongeren die nog studeren kiezen er minder snel voor zelfstandig te gaan wonen. Ook de invoering van het leenstelsel in 2015 droeg eraan bij dat jongeren minder snel uit huis gingen.

LEES OOK: De vijf feiten die je moet weten over onze generatie twintigers

Koopwoning

De helft van de 28-jarigen die het ouderlijk huis heeft verlaten, bezat in 2017 een koopwoning. Dat is gemiddeld qua leeftijd twee jaar ouder dan tien jaar geleden. Volgens het CBS is er een verband met het feit dat twintigers tegenwoordig minder vaak een vaste baan hebben.

Omdat minder twintigers die vaste baan hebben, hebben zij dus ook geen vast inkomen. En zonder vast inkomen is het moeilijk om een hypotheek te krijgen voor zo’n koopwoning. Andere oorzaken dat jongeren minder snel een huis kopen zijn de strengere hypotheekregels en een stijging van de huizenprijzen.

Gezin

Trouwen en een gezin stichten gebeurt eveneens minder snel bij twintigers vergeleken met tien jaar geleden. In 2008 waren bijvoorbeeld ruim 3 op de 10 29-jarigen getrouwd, in 2018 was dat ruim een kwart.

En met 25 jaar had begin 2008 bijna 20 procent van de vrouwen minstens één kind, begin 2018 was dat bijna 15 procent. Het WNL-programma Stand van Nederland onderzocht onlangs hoe we ons geld besteden aan onze baby’s.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen “vanwege…

Lees meer

Faunabescherming naar rechter wegens afschieten wolf in Wapse

De Faunabescherming stapt naar de rechter in een zaak over de wolf die vorig jaar in Wapse werd doodgeschoten. De dierenorganisatie tekent bij de rechtbank…

Lees meer

Provincie Friesland wil Frysk vier jaar lang stimuleren

Het provinciebestuur van Friesland zet met de Friese Taalnota de komende vier jaar in op een toename van Friestalige communicatie. De provincie wil het schrijven…

Lees meer

Demissionair minister Van Gennip: kwestie Joost Klein nog niet voor Mariëtte Hamer

Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer doet op dit moment geen onderzoek naar de kwestie Joost Klein. Dat zegt demissionair minister van Sociale Zaken en…

Lees meer

Vakantiegeld wordt weer gestort, maar mensen lossen liever schulden af

Over twee weken krijgen veel Nederlanders hun vakantiegeld weer gestort. Toch gebruikt niet iedereen het geld om op vakantie te gaan, blijkt uit onderzoek van…

Lees meer