main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 1 mei 2019 — 14:02

Zo kun je stijgen in koopkracht (maar makkelijk is het niet)

Koopkracht. Het is een woord dat regelmatig voorbijkomt in de media. Maar wat betekent het eigenlijk precies en hoe kun je in koopkracht dalen of stijgen? Het economisch onderzoeksplatform Stand van Nederland zocht het uit.

“Koopkracht is het geld dat je daadwerkelijk als huishouden te besteden hebt”, vertelt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). “Dus: netto inkomen, na aftrek van belastingpremies, toeslagen zitten er bij. Het is dus echt het geld dat je op je bankrekening krijgt.”

De gemiddelde koopkracht verandert elk jaar, afhankelijk van de ontwikkelingen in de economie. Ook maatregelen van de regering, zoals het verhogen of verlagen van de belasting, hebben invloed op de koopkracht.

De koopkracht wordt door het Centraal Planbureau berekent voor verschillende situaties, bijvoorbeeld voor tweeverdieners, mensen met een uitkering en gepensioneerden.

Klein probleempje

Het probleem van het berekenen van de koopkracht is echter het volgende: het gaat er vanuit dat er in het leven van mensen niks verandert. Dat is in de praktijk vaak niet zo: mensen vinden ander werk, gaan trouwen of krijgen kinderen. Maar ook het feit dat mensen ouder worden wordt in de berekening niet meegenomen.

“Al dat soort zaken hebben veel meer impact op je koopkracht dan een kleine belastingmaatregel hier of daar”, vertelt Van Mulligen.

Als je er in koopkracht echt op vooruit wil gaan kun je dus beter het volgende doen: trouwen met een rijk iemand, geen kinderen krijgen, promotie maken en niet met pensioen gaan.

LEES OOK: Zo bepaalt Nederland de hoogte van de inflatie

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: BBB-Kamerlid en oorlogsheld Gijs Tuinman bij Rick Nieman

Luister terug: WNL op Zondag met BBB-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman, oud-voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol, journalist Frits Barend, psychiater Esther van Fenema en electoraal geograaf Josse de Voogd. 
  • Klik hier.

Aangehaakt in Maastricht

In juni gaan we in Europa naar de stembus. Maar wat vertelt leefomgeving over het stemgedrag van de Europeaan? Dat weet electoraal geograaf Josse de Voogd als geen ander. Vanavond kijkt hij in Maastricht.

Kijk maandag vanaf 21.10 uur naar Aangehaakt op NPO 2.

EU waarschuwt China dat zij economie zal beschermen

China moet bedacht zijn op stevige maatregelen van de Europese Unie als die nodig zijn om haar economie en veiligheid te beschermen, waarschuwt de Europese…

Lees meer

OM vindt uitspraak Timmermans over Wilders niet strafbaar

Het Openbaar Ministerie vindt de uitspraak van fractievoorzitter Frans Timmermans over Geert Wilders op een partijcongres niet strafbaar. De GroenLinks-PvdA-leider stelde daar “niets (te zullen)…

Lees meer

Pro-Palestijnse demonstranten zetten tenten op bij campus UvA

Pro-Palestijnse demonstranten hebben maandag tenten opgezet op het Roeterseiland bij de campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hun belangrijkste eis is dat de universiteit…

Lees meer

Henri Bontenbal (CDA) noemt formatievoortgang ‘amateuristisch’: ‘Wat hebben ze de afgelopen maanden dan gedaan?’

CDA-leider Henri Bontenbal noemt de formatievoortgang “amateuristisch”. Deze uitspraak deed hij in het radioprogramma Sven op 1. Bontenbal ontvangt binnen de Kamer signalen dat grote…

Lees meer

PVV-Kamerlid Markuszower gefotografeerd met leesbaar formatiestuk

PVV-Kamerlid Gidi Markuszower is maandag gefotografeerd met een leesbaar formatiestuk, bij binnenkomst van de onderhandelingen. Het lijkt te gaan om een concept-hoofdlijnenakkoord, maar het is…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: wat betekent overvolle elektriciteitsnet voor ambitieuze verduurzamingsslag?

Het is een flinke kink in de kabel van de ambitieuze verduurzamingsslag van het demissionaire kabinet: het overvolle elektriciteitsnet. Het over ons land uitgerolde net…

Lees meer

Bijna kwart woningeigenaren met hypotheek ervaart financiële stress: ‘Er is veel meer gaande dan het lijkt’

Bijna een kwart van de woningeigenaren met een hypotheek kampt met financiële onzekerheden, blijkt uit de Woonlastenmonitor van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). “Er is…

Lees meer

Nieuwe dreun voor eigenaren zonnepanelen: energiebedrijven eisen honderden euro’s terugleverkosten

Eigenaren van zonnepanelen voelen zich bekocht. Allerlei energiebedrijven eisen honderden euro’s aan ‘terugleverkosten’. Het gevolg is dat mensen hun panelen uitzetten of zelfs van het…

Lees meer