main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 april 2019 — 08:21

‘Meer aandacht voor bezuinigingen bij klinieken zoals Den Dolder’

De overheid moet beter nadenken over grote bezuinigingen bij GGZ-klinieken zoals die in Den Dolder waar Michael P. zat. Dat zegt misdaadjournalist Yelle Tieleman in Goedemorgen Nederland.

Tieleman schreef het boek Hoe kon dit gebeuren? over de zaak Anne Faber en hoopt dat daardoor meer aandacht wordt geschonken aan bezuinigingen. “Alleen op de kliniek in Den Dolder was al miljoenen bezuinigd”, aldus de journalist. “Alle beveiliging was webezuinigd, veel specialisten ook. Dat zorgt voor grote problemen.”

“Die beveiligers kennen die mensen, weten wat ze doen. Maar dat werd dus allemaal weggehaald”, aldus Tieleman. “Gekke is dat deze klinieken zijn opgericht omdat deze mensen behandeld moeten worden, laten we er dan ook voor zorgen dat deze klinieken kunnen functioneren. Als we dat niet doen, gaan we deze discussie nog veel vaker voeren.”

P. werd aan het einde van zijn straf in de gevangenis in Vught overgeplaatst naar de kliniek in Den Dolder. Hij wilde zelf niet dat daar werd verteld dat hij vastzat voor de brute verkrachting van twee meisjes. Vanwege zijn privacy werd dat toen niet gedeeld, waardoor P. veel vrijheden had en terwijl hij in de kliniek zat Anne Faber kon verkrachten en vermoorden.

Fouten in communicatie

Achteraf had de gevangenis van Vught dat wel kunnen zeggen zonder de privacy van P. daarmee te schaden. Dat zegt emeritus-hoogleraar strafrecht Theo de Roos in Goedemorgen Nederland. “Als je niet wil dat je gegevens worden gedeeld is dat prima, maar dan blijf je vastzitten in de gevangenis.”

Doordat ze in Den Dolder niets wisten van het gewelddadige verleden van P., waren ze niet goed voorbereid op hem, zegt Tieleman. De Roos denkt daarom dat het voorkomen had kunnen worden. “Als er een betere communicatie was geweest, had het niet mis hoeven gaan.”

Meer tbs opleggen

De Roos ziet na deze zaak wel een kantelpunt. “Rechters nemen meer de vrijheid om tbs op te leggen, want die hebben ze wel.”

Volgens Tieleman is dat ook te zien in de cijfers. “Rechters denken ook, ik kan tbs opleggen als ik zelf gestoord gedrag zie. Sommige zaken hebben ook stand gehouden bij de Hoge Raad, dus er is jurisprudentie.”

Daarnaast is het Pieter Baan Centrum een proef begonnen om mensen te onderzoeken op stoornissen als ze een onderzoek weigeren. P. wilde bijvoorbeeld ook niet onderzocht worden. “De eerste resultaten daarvan zijn positief”, aldus Tieleman.

Profiel van Michael P.

Tieleman gaat in zijn boek ook verder in op wie Michael P. was. “Hij had als jongen weinig vrienden. Zijn klasgenoten vonden hem eng”, schetst de journalist. “Pas op de middelbare school kreeg hij wat vrienden, toen hij naar een school voor probleemkinderen ging. Dat waren allemaal straatschoffies.”

De journalist kwam daarachter, doordat hij voor zijn boek ook met de jeugdvrienden van P. sprak.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer

Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer

Rector UvA: gesprekken met demonstranten nog vruchteloos

Het overleg tussen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de pro-Palestijnse demonstranten die het Binnengasthuisterrein bezetten, heeft nog geen concrete afspraken opgeleverd….

Lees meer

16-jarig slachtoffer steekincident Helmond overleden

Het slachtoffer van het steekincident in Helmond in de nacht van dinsdag op woensdag is overleden, meldt de politie. De 16-jarige jongen overleed woensdagochtend in…

Lees meer

Europees SGP-lijsttrekker Ruissen: ‘Schandalig dat UvA lijst met Israëlische contacten vrijgeeft’

Europees SGP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen vindt het “schandalig” dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) zo makkelijk meegaat in de eis van pro-Palestijnse demonstranten om een contactenlijst…

Lees meer