main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 februari 2019 — 09:09

Trump zet druk op Nederland om IS-stijders terug te nemen: ‘Dit is bijna chantage’

Nederland neemt ondanks het verzoek van president Trump geen IS-strijder terug, zo liet minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok gisteren weten. Toch heeft Trump de Nederlandse regering voor een lastig dilemma gesteld. De VVD zou deze strijders graag hun Nederlands paspoort ontnemen, zo zei VVD-Tweede Kamerlid Bente Becker vandaag in Goedemorgen Nederland.

“Het zijn mensen die willens en wetens ervoor hebben gekozen zich tegen Nederland te keren,” aldus Becker. “Ze zijn naar een terroristisch gebied afgereisd om de westerse samenleving te bevechten.”

Deze strijders terughalen naar Nederland, is voor de VVD in ieder geval geen optie, zo benadrukt Becker. “Dat is heel slecht voor de Nederlandse samenleving. We kunnen deze mensen niet lang genoeg vasthouden. Dan haal je potentieel heel gevaarlijke mensen naar Nederland. Dat wil de VVD absoluut niet.”

Nederland staat voor een lastig dilemma, zo ziet ook oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen. “Er is geen makkelijke oplossing. Bij elke oplossing zul je ook weer een nieuw probleem krijgen. Ga je ze daar houden, dan zullen de Koerden ze misschien vrijlaten. Ga je een tribunaal daar houden, dan is de vraag of je dat wel wil. Waar zitten ze dan gevangen?”

Toch zal Nederland en de rest van de EU een keuze moeten maken. Melissen: “Er zal veel druk blijven vanuit de Koerden en de Amerikanen, die daar samen hebben gevochten. Zij willen de IS-strijders daar weg krijgen, naar de landen waar ze vandaan komen. Daar moeten ze dan gestraft worden. Maar het is maar de vraag of die straffen wel hoog genoeg zijn. Het is vaak maar zes jaar.”

Rob de Wijk, directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, is niet te spreken op de manier waarom Trump Europa nu onder druk zet. “Het is bijna chantage. Hij zegt eigenlijk: ‘Je neemt ze op of we laten ze vrij en ze komen naar jullie toe.’ Dat is niet de manier waarop je met bondgenoten omgaat.”

Een mogelijke oplossing zou zijn om deze mensen hun Nederlands paspoort af te nemen, zo denkt Becker. “De VVD zou dat het liefst willen. Dat het mogelijk wordt om je paspoort af te nemen als je op terroristisch grondgebied geweest bent. Waarom moeten wij nog verantwoordelijkheid voor deze mensen nemen?” zo vraagt Becker zich af.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer