main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
2 november 2018 — 12:48

Dijkhoff reageert op commotie na documentaire over kinderpardon: ‘Ik moet ook eerlijk zijn’

VVD-Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff heeft in een filmpje gereageerd op de commotie na een fragment uit de documentaire ‘Terug Naar Je Eige Land’ van BNN-presentator Tim Hofman.

“Tim Hofman heeft een film gemaakt over het kinderpardon en doet dat nogal activistisch”, zegt Dijkhoff. “En dat snap ik ook wel.”

In de film is te zien hoe de VVD’er praat met Nemr, een 9-jarig jongetje dat uitgezet dreigt te worden naar Irak. “Ik zal niet meteen zeggen dat dat een tof gesprek was”, zegt de VVD-Fractievoorzitter.

Nemr vertelt in de documentaire dat hij denkt dat hij zal overlijden wanneer hij naar Irak moet. “Ja. Dus?”, reageert de VVD’er, terwijl hij zich richt naar presentator Tim Hofman.

“Ik herinner mij nog dat ik voelde dat die jongen hoop had. Ik wilde heel graag lief zijn en die jongen een knuffel geven, maar ik moet ook eerlijk zijn. En het eerlijke verhaal is dat ik vind dat als ouders hun kinderen hier houden terwijl ze eigenlijk uitgewezen zijn en weg moeten van de rechter, ze daar naar moeten luisteren.”

Dijkhoff stelt dat de verantwoordelijkheid van de ouders ontbreekt in het verhaal. “We kunnen natuurlijk kinderen en politici naast elkaar zetten en zeggen: ‘joh, laat die 400 kinderen blijven’, maar dat zorgt er voor weer dat er weer nieuwe ouders denken: Ik negeer de regels in Nederland en ik negeer de rechter. Tot het zo lang duurt dat het pijnlijk wordt als ze weg moeten.”

Een verkeerde zaak, vindt de voormalig staatssecretaris van asielzaken. “Dan nemen die mensen een plek in die eigenlijk aan vluchtelingen toebehoort. Dat vind ik unfair ten opzichte van ouders die wel naar onze regels en rechters luisteren. Ouders met kinderen die wel terug zijn gegaan naar Irak, Armenië of andere landen. Die kinderen zijn net zo lief en wonen ook niet meer in Nederland.”

Volgens Dijkhoff kan men hard van mening verschillen, maar helpt het niet als er karikaturen van elkaar gemaakt worden. Zo vertelt de VVD’er dat hij in zijn tijd als staatssecretaris van asielzaken jarenlang dossiers voorbij heeft zien komen.

“Heel veel levensverhalen en heel veel procedures, waar ook kinderen bij zaten. Ik heb heel vaak moeten oordelen of iemand zou mogen blijven. Ik heb uiteindelijk 240 keer gezegd: ‘hier mogen mensen toch blijven’.”

“Juist bij moeilijke onderwerpen, zoals kwetsbare kinderen, doen we er verstandiger aan om naar elkaar te luisteren en de nuance in beeld te brengen in plaats van verschillen uit te vergroten, omdat je nu eenmaal een andere mening hebt”, aldus Dijkhoff.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer