main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
ANP
Goedemorgen Nederland - 18 oktober 2018 — 11:01

Bouwbedrijf BAM krijgt volle laag vanwege ingestorte parkeergarage Eindhoven

Bouwbedrijf BAM, die de ingestorte parkeergarage bij Eindhoven Airport heeft gebouwd, krijgt van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) de volle laag. De bouwsector laat zich te veel leiden door de lage prijzen, waardoor ze te weinig rekening houden met de veiligheid.

Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) leert de gehele bouwwereld onvoldoende van gemaakte fouten. Dit constateert de OVV in een rapport over het instorten van de parkeergarage bij Eindhoven Airport, meldt persbureau ANP. Deze garage stortte vorig jaar mei in, enkele weken voordat die in gebruik zou worden genomen. De oorzaak was een verkeerd toegepaste vloerconstructie.

Bouwbedrijf BAM, die de parkeergarage bouwde, krijgt dan ook de volle laag van de OVV. Bouwvakkers zijn aan de dood ontsnapt. De raad stelt dat signalen dat de vloer niet deugde, mede door tijdsdruk, werden genegeerd.

Geen verbetering

Bij aanbestedingen wordt meestal voor de laagste prijs gekozen. Dit gaat ten koste van de kwaliteit en de veiligheid. Bovendien legt de bouwsector makkelijk de schuld bij een ander. Dit komt doordat zoveel partijen betrokken zijn bij de bouw, dat lastig te bepalen is wie waar verantwoordelijk voor is. Dit zijn de conclusies uit het rapport van de OVV.

Eerder deed de onderzoeksraad al onderzoek naar de ingestorte betonvloer in de Rotterdamse B-Tower, het ongeval met de hijskraan in Alphen aan den Rijn en het ingestorte dak van het Grolsch Vestestadion in Enschede. “De bevindingen uit deze onderzoeken hebben niet geleid tot verbetering”, zegt de raad.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid adviseert de bouwsector om meer aandacht te besteden aan de veiligheid in de bouw. Volgens de raad kan dit door betere afspraken te maken over een heldere verantwoordelijkheidsverdeling en coördinatie.

In een reactie laat Eindhoven Airport weten bij volgende bouwprojecten rekening te houden met de resultaten uit het rapport van de OVV. Joost Meijs, algemeen directeur van Eindhoven Airport NV zegt “een bijdrage te leveren aan de noodzakelijke verbetering om dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen”.

Meijs laat weten zich zeer bewust te zijn van de betekenis van het incident van de parkeergarage. “Gelukkig zijn er geen slachtoffers gevallen en kunnen we het incident daarom beschouwen als een wake-up call.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer