main-logo NPO Start
Word lid
ANP
Goedemorgen Nederland - 18 oktober 2018 — 11:01

Bouwbedrijf BAM krijgt volle laag vanwege ingestorte parkeergarage Eindhoven

Bouwbedrijf BAM, die de ingestorte parkeergarage bij Eindhoven Airport heeft gebouwd, krijgt van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) de volle laag. De bouwsector laat zich te veel leiden door de lage prijzen, waardoor ze te weinig rekening houden met de veiligheid.

Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) leert de gehele bouwwereld onvoldoende van gemaakte fouten. Dit constateert de OVV in een rapport over het instorten van de parkeergarage bij Eindhoven Airport, meldt persbureau ANP. Deze garage stortte vorig jaar mei in, enkele weken voordat die in gebruik zou worden genomen. De oorzaak was een verkeerd toegepaste vloerconstructie.

Bouwbedrijf BAM, die de parkeergarage bouwde, krijgt dan ook de volle laag van de OVV. Bouwvakkers zijn aan de dood ontsnapt. De raad stelt dat signalen dat de vloer niet deugde, mede door tijdsdruk, werden genegeerd.

Geen verbetering

Bij aanbestedingen wordt meestal voor de laagste prijs gekozen. Dit gaat ten koste van de kwaliteit en de veiligheid. Bovendien legt de bouwsector makkelijk de schuld bij een ander. Dit komt doordat zoveel partijen betrokken zijn bij de bouw, dat lastig te bepalen is wie waar verantwoordelijk voor is. Dit zijn de conclusies uit het rapport van de OVV.

Eerder deed de onderzoeksraad al onderzoek naar de ingestorte betonvloer in de Rotterdamse B-Tower, het ongeval met de hijskraan in Alphen aan den Rijn en het ingestorte dak van het Grolsch Vestestadion in Enschede. “De bevindingen uit deze onderzoeken hebben niet geleid tot verbetering”, zegt de raad.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid adviseert de bouwsector om meer aandacht te besteden aan de veiligheid in de bouw. Volgens de raad kan dit door betere afspraken te maken over een heldere verantwoordelijkheidsverdeling en coördinatie.

In een reactie laat Eindhoven Airport weten bij volgende bouwprojecten rekening te houden met de resultaten uit het rapport van de OVV. Joost Meijs, algemeen directeur van Eindhoven Airport NV zegt “een bijdrage te leveren aan de noodzakelijke verbetering om dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen”.

Meijs laat weten zich zeer bewust te zijn van de betekenis van het incident van de parkeergarage. “Gelukkig zijn er geen slachtoffers gevallen en kunnen we het incident daarom beschouwen als een wake-up call.”

Door: Demi Schoenmakers

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast van onderzoeksprogramma Stand van Nederland

In zes afleveringen van Stand van Nederland maakt Leon Mastik de rekening op van de zorgkosten in onze laatste levensjaren. De medische wetenschap ontwikkelt zich in rap tempo. We kunnen steeds meer en worden mede daardoor ouder. Ondertussen lopen de zorgkosten op. Hoe duur mag de laatste fase van ons leven zijn? En hoe houden we de zorgkosten behapbaar? De eerste podcast is nu te beluisteren.

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

Kees & Co was eind jaren ’90 een daverend succes, en ook de 2.0-versie van de Nederlandse sitcomklassieker slaat aan: 1,5 miljoen mensen zagen Simone Kleinsma, Chantal Janzen en Tibor Lukács in de serie als Kees, Coosje en Rudie. Acteur Tibor Lukács schuift van 00.00 uur aan bij Toine van Peperstraten bij ’t Wordt Nu Laat.

Vannacht om 00.00 uur
Vijf gewonden door frontale botsing met brandweervoertuig in Baarn

Een brandweervoertuig botste dinsdagmiddag in Baarn frontaal op een personenauto. Bij dit ongeluk raakten vijf personen gewond. De brandweer was onderweg naar een melding van…

Lees meer

Man (48) opgepakt wegens vernieling monument Nicky Verstappen

Een 48-jarige man uit Heerlen is door de politie opgepakt voor de vernieling van de gedenksteen voor Nicky Verstappen, die in 1998 vermoord werd aangetroffen…

Lees meer

Thierry Baudet vindt taakstraf bedreigster ‘passend’

Thierry Baudet noemt de taakstraf die bedreigster Mila van den B. kreeg opgelegd ‘passend’. De 21-jarige student is wegens de bedreiging van de voorman van…

Lees meer

Veroordelingen Passageproces blijven ook in hoger beroep staan

De veroordelingen in het Passageproces blijven ook in hoger beroep staan. Dat heeft de Hoge Raad bepaald. De vier verdachten die levenslang kregen, komen niet…

Lees meer

Drie Amsterdammers opgepakt voor handgranaat bij supportershome ADO Den Haag

Drie mannen uit Amsterdam zijn dinsdag aangehouden omdat ze verdacht worden van betrokkenheid bij het ophangen van een handgranaat bij het supportershome van ADO Den…

Lees meer

IS eist aanslagen met 310 doden in Sri Lanka op

Islamitische Staat heeft de aanslagen in Sri Lanka op Eerste Paasdag opgeëist. Bij de acht explosies in verschillende steden kwamen 310 mensen om, onder wie…

Lees meer

100 uur taakstraf voor Nijmeegse vrouw (21) die Thierry Baudet met de dood bedreigde

De Nijmeegse Mila van den B. is door de rechtbank van Amsterdam veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur wegens de bedreiging van Thierry Baudet,…

Lees meer