main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP
Goedemorgen Nederland - 25 september 2018 — 11:02

Europarlementariërs mogen inzage bonnetjes weigeren: ‘Klap in gezicht van burgers’

Het Europees Parlement hoeft geen verantwoording af te leggen voor de onkosten van Europarlementariërs. Ze mogen inzage in alle bonnetjes dus gewoon weigeren. Dat heeft het Europees Hof van Justitie in Luxemburg besloten.

Naast hun gewone inkomen, krijgen alle leden van het Europees Parlement maandelijks een algemene onkostenvergoeding, reiskosten, dagvergoedingen en een bepaald bedrag voor personeel. In totaal gaat het om 71 miljoen euro. Dat zijn tienduizenden euro’s per persoon per jaar. Maar waar gaat dat geld heen?

Duizenden euro’s

Een groep journalisten uit alle 28 EU-landen vindt dat burgers recht hebben te weten hoe de parlementsleden dit geld besteden. Daarom zijn ze in 2015 naar de rechter gestapt. De NOS nam namens Nederland deel aan deze rechtszaak. Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg heeft nu besloten dat ze geen verantwoording voor hoeven af te leggen over hoe ze dit geld besteden.

Dennis de Jong (SP) is zelf Europarlementariër en is het niet eens met deze uitspraak. “Europarlementariërs zijn volksvertegenwoordigers. Daar hoort bij dat je bonnetjes laat zien”, zegt hij en noemt de uitspraak dan ook “een klap in het gezicht voor alle burgers”. Volgens parlementslid Gerben Jan Gerbrandy (D66) wordt de geloofwaardigheid van het parlement hierdoor aangetast als ze niet “principieel transparant” zijn.

Het salaris van een Europarlementariër bedraagt 8.848 euro bruto per maand, maar komt dus ook nog een maandelijkse vergoeding bij voor algemene uitgaven van maar liefst 4342 euro. Daar bovenop krijgen ze nog maximaal 4264 euro per jaar aan reiskostenvergoeding. Daarvoor moeten wel bewijsstukken geleverd worden, maar die hoeven niet openbaar worden gemaakt. Bovendien ontvangen de parlementsleden ook een verblijfsvergoeding van 306 euro voor elke dag aanwezigheid op officiële vergaderingen, voor hotelkosten, maaltijden en overige kosten. In één jaar zijn er ongeveer 170 vergaderingen. Als laatste krijgen ze ook twee derde van de medische kosten vergoed.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer