'Thuiswerken blijft in trek: voor steeds meer mensen is een kantoorbaan geen optie meer'
Thuiswerkpionier Moneypenny bestaat 25 jaar en ziet groeiende groep die bewust niet terug wil naar kantoor. Terwijl steeds meer werkgevers hun medewerkers weer verplichten om op kantoor te verschijnen, is er een groeiende groep in de arbeidsmarkt die juist wél op afstand wil en soms móét blijven werken. “Voor veel mensen is de kantoorplicht een barrière om überhaupt aan het werk te kunnen,” zegt oprichter Marianne Sturman.
Moneypenny werd in 2000 opgericht als alternatief voor het traditionele kantoorwerk. De eerste virtueel assistenten – persoonlijke assistenten op afstand, géén AI maar echte mensen die ondernemers ondersteunen met agendabeheer, communicatie, administratie en andere taken – werkten toen vooral vanuit huis om werk en zorg te kunnen combineren. “We zagen destijds al dat er behoefte was aan werk dat je kunt doen op je eigen tijd en vanuit je eigen plek. Dat was toen nog behoorlijk ongebruikelijk,” aldus Sturman.
Fast forward naar 2025: inmiddels is thuiswerken mainstream geworden, mede dankzij de coronapandemie, het grootste thuiswerkexperiment ooit. Maar opvallend genoeg keren veel werkgevers weer terug naar de oude reflex van aanwezigheid op kantoor. Moneypenny ziet ondertussen juist een bredere en steeds diversere groep mensen die bewust kiest voor werk zonder vaste werkplek.