Drinkwater onder druk, watervoorraden voor toekomst komen niet van de grond
De provincies blijven achter bij het veiligstellen van toekomstige drinkwatervoorraden. Hoewel zij al in 2018 de opdracht kregen om binnen drie jaar locaties aan te wijzen voor extra waterreserves, is die doelstelling in de meeste gevallen niet gehaald. Dat blijkt uit onderzoek van Investico, in samenwerking met De Groene Amsterdammer, Trouw, Tubantia en de Brabantse Onderzoeksredactie.
De zogeheten 'aanvullende strategische voorraden' moesten vanaf 2030 het hoofd bieden aan de toenemende vraag naar drinkwater. Maar in vrijwel alle provincies stokt de zoektocht naar geschikte locaties.
Ondertussen groeit de druk op de watervoorziening. Door klimaatverandering, vervuiling en bevolkingsgroei neemt de watervraag toe, vooral tijdens droge periodes zoals deze week. Zulke droogtes doen zich steeds vaker voor, wat de noodzaak voor structurele maatregelen alleen maar groter maakt.
Stand van Nederland
Stand van Nederland maakte onlangs een uitzending over de watertekorten in ons land; Komt ons drinkwater in gevaar? Volgens een peiling van Stand van Nederlandt onderschat 88.8 procent van de Nederlanders hoeveel water wij verbruiken. Het meeste water gebruiken we voor het douchen: dat kost zo'n 46 liter per persoon, per dag.
Doeke Schippers is drinkwaterspecialist bij Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf, waarschuwde in het programma dat het water op dreigt te raken. "Wij pompen water uit de grond, op ongeveer 65 meter diepte. Dat water viel ongeveer duizend jaar geleden neer als regen. Maar het eeuwenoude water mag echter niet onbeperkt opgepompt worden."
"We moeten ervoor zorgen dat wij minder uit de grond halen dan erbij komt, anders kan de grond uit balans raken", aldus Schippers. "Voor ons houdt dat in dat wij zo'n zes miljard liter per jaar uit de grond kunnen halen."