Zweedse crimineel achter Stockholmsyndroom overleden: 'Het fenomeen vind ik fantastisch'
Een beruchte Zweedse crimineel die in de jaren zeventig tijdens een gijzeling in een bank in Stockholm bekendheid kreeg als charmeur van zijn slachtoffers, is op 78-jarige leeftijd in het zuidwesten van Zweden overleden. Clark Olofsson werd onder meer veroordeeld voor bankroof, inbraak, poging tot moord, mishandeling, drugsdelicten en een serie gevangenisuitbraken.
Olofsson geldt als de naamgever van het Stockholmsyndroom, waarbij gijzelaars sympathieke gevoelens krijgen voor hun gijzelnemers. Door de Netflix-serie Clark kwam Olofsson in 2022 weer in beeld. "Ik heb de documentaire niet gezien, maar het fenomeen vind ik fantastisch", zegt tech-expert Ben van der Burg op de bank bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"Omdat het boeiend is", beargumenteert Van der Burg. "Alles wat de mens apart, raar en anders maakt... Het Stockholmsyndroom is natuurlijk gek, dat je sympathie krijgt voor je gijzelnemer. Maar eigenlijk vind ik het ook wel logisch. Je wordt gegijzeld, je wil comfort in je leven, je wil niet die stress. Dus als je sympathie krijgt, heb je minder stress."
Verlovingen en trouwerijen
Ook Viaplay-presentator Amber Brantsen is gefascineerd door het Stockholmsyndroom. "Wat ik interessant vind aan dat hele syndroom is dat er niet alleen tijdens de gijzeling sympathie is, maar ook nog erna. Ik begrijp ook dat er verlovingen en trouwerijen zijn, dat snap ik dan niet."
Bij een bankoverval en gijzeling in 1973 in de Zweedse hoofdstad werd hij op last van de dader vanuit de gevangenis naar de bank overgebracht. Daar sloot hij zich bij de overvaller aan en beiden hielden klanten en bankpersoneel dagenlang in gijzeling.
Olofsson ontwikkelde tijdens de gijzeling een band met de gijzelaars, die na hun vrijlating enthousiast waren over zijn charme en zich positief over hem uitlieten. Dit leidde tot de inmiddels bekende term Stockholmsyndroom.