Foto ter illustratie.
ANP
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd
Nederland

Groot arbeidspotentieel bij migranten blijft onbenut, ruim 300.000 kunnen aan het werk

Redactie

Als evenveel migranten zouden werken als Nederlanders zonder migratieachtergrond, dan zou dat 331.000 werknemers opleveren. Dat heeft de Adviesraad Migratie berekend. Dit aantal staat gelijk aan bijna een op de vijf migranten en ruim 3 procent van alle werkenden in Nederland in 2022.

De schatting gaat om het onbenut arbeidspotentieel, oftewel mensen die wel kunnen en willen werken, maar toch geen baan hebben. De Adviesraad Migratie vergeleek hiervoor het percentage migranten dat werkt met het percentage Nederlanders zonder migratieachtergrond dat werkt. Onder 'migranten' schaarde de adviesraad mensen die zelf in het buitenland geboren zijn en die twee ouders hebben voor wie dat ook geldt.

De adviesraad wil "geenszins suggereren" dat de migranten hun werkloosheid vooral zelf veroorzaken. "Het lijdt geen twijfel dat ook (selectie)mechanismen op de arbeidsmarkt, waaronder discriminatie door werkgevers, een rol spelen." In een later onderzoek moet meer bekend worden over de oorzaken van de onnodige werkloosheid.

Asielmigranten

Onder asielmigranten is het verschil in werkloosheid het grootst. Mensen die asiel hebben gekregen in Nederland en nareizigers vormen bijna de helft van de ongebruikte arbeid. Kennismigranten hebben juist iets vaker werk dan Nederlanders zonder migratieachtergrond. Hoe langer mensen in Nederland blijven, hoe kleiner het gat wordt.

Ook VluchtelingenWerk ziet veel arbeidspotentieel verloren gaan bij asielmigranten. Oorzaak is volgens de hulporganisatie dat deze groep minimaal zes maanden moet wachten na aankomst in Nederland voor men aan het werk mag. De wachttijd voor het noodzakelijke burgerservicenummer (bsn) is lang en ook de aanvraag voor een tewerkstellingsvergunning levert de werkgever "een hoop administratie" en dus een drempel op. Diploma's worden "vaak niet op waarde geschat" en de vele verhuizingen naar andere opvangplaatsen maken het lastig een baan te vinden en te behouden.

Als migranten evenveel zouden werken als Nederlanders zonder migratieachtergrond, "levert dit brede maatschappelijke winst op", voorspelt de adviesraad. "Migranten krijgen een hoger inkomen en meer welzijn, werkgevers kunnen gemakkelijker in hun personeelsbehoefte voorzien, en de samenleving profiteert van minder uitgaven aan sociale uitkeringen en hogere belastinginkomsten." Een van de adviezen aan de overheid is om te investeren in taalvaardigheid.

Wat vond je er van?

Laat ons weten wat je van dit artikel vindt, deel jouw mening en praat mee.

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau