Zelenski spreekt voor volle zaal in Tweede Kamer
Tweede Kamerleden zijn massaal op de toespraak van de Oekraïense president Volodimir Zelenski afgekomen. Ook bij de grootste fractie, die van de PVV, zaten de bankjes nagenoeg vol. De partij van Geert Wilders is doorgaans erg kritisch op de Nederlandse steun voor Oekraïne in de slepende oorlog met Rusland. D66-leider Rob Jetten ontbrak wegens privéomstandigheden.
Alleen de drie Kamerleden van FVD bleven dinsdagmiddag weg. De partij vindt het onacceptabel dat een buitenlands staatshoofd het woord voert in de Tweede Kamer, aldus partijleider Thierry Baudet in een filmpje op X. Ook houdt hij Zelenski verantwoordelijk voor de oorlog, die Rusland ruim drie jaar geleden is begonnen.
Rol beperkt
Zelenski is op initiatief van GroenLinks-PvdA gevraagd te spreken in de Tweede Kamer. Ook leden van de Eerste Kamer zijn daarbij uitgenodigd. De Oekraïense president is in Nederland voor de NAVO-top in Den Haag, maar daar is zijn rol beperkt. Oekraïne is geen NAVO-lid.
De Kamerleden gaven Zelenski een staande ovatie bij binnenkomst en na afloop van zijn speech opnieuw. Voorzitter Jesse Klaver van de vaste Kamercommissie Buitenlandse Zaken sprak een kort dankwoord en benadrukte daarin de "sterke bilaterale banden" tussen Nederland en Oekraïne. Ook bedankte hij Zelenski voor "het voortdurend verdedigen van onze gedeelde Europese waarden".
Laatste hand aan speech
De toespraak van Zelenski begon ruim een halfuur later dan gepland. Dat kwam doordat hij eerst een bezoek bracht aan koning Willem-Alexander. Ook moest hij nog de laatste hand leggen aan zijn speech, vertelde Kamervoorzitter Martin Bosma in zijn welkomstwoord voor de Oekraïense delegatie. Onder meer een aantal ministers en de Oekraïense ambassadeur in Den Haag kwamen met Zelenski mee.
Eind maart 2022, een maand na de Russische inval in Oekraïne, sprak Zelenski de Tweede Kamer al toe via een videoverbinding. Hij riep toen op tot meer wapensteun, maatregelen tegen Rusland en hulp bij wederopbouw. Ruim een jaar later ontmoette de Oekraïense president parlementsleden in de Eerste Kamer. Toen ontstond discussie omdat het bezoek op de dag van de dodenherdenking was.