VS valt drie nucleaire sites in Iran aan, Trump reageert: 'Is aan Iran om te kiezen voor vrede'
De Verenigde Staten hebben drie nucleaire installaties in Iran aangevallen. De Amerikaanse president Donald Trump maakte dat bekend via zijn sociale mediakanaal Truth Social. Volgens hem ging het om de locaties Fordow, Natanz en Isfahan. Trump noemde de aanval “zeer succesvol” en zei: “Een volledige lading bommen is gegooid op de belangrijkste site, Fordow.”
Trump meldde dat de Amerikaanse vliegtuigen inmiddels het Iraanse luchtruim hebben verlaten. In zijn bericht sloot hij af met de woorden: “Er is geen enkele andere krijgsmacht ter wereld die dit had kunnen bewerkstelligen. Nu is het aan Iran om te kiezen voor vrede,” zei hij. Later benadrukte hij in een toespraak dat alle drie de installaties volledig zijn vernietigd.
Ondanks de bombardementen heeft Iran aangekondigd door te zullen gaan met zijn nucleaire activiteiten. Dat zegt het Iraanse Atoomagentschap zondagochtend. President Trump heeft echter gewaarschuwd dat als Iran geen vrede sluit, de Verenigde Staten opnieuw zullen toeslaan.
Felicitaties uit Israël
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu reageerde positief op het Amerikaanse optreden. Op X bedankte hij Trump voor wat hij een “dapper besluit” noemt. Volgens Netanyahu zal deze aanval “de geschiedenis veranderen” en “helpen om een periode van voorspoed en vrede in het Midden-Oosten te brengen.” Hij heeft de Amerikaanse president naar eigen zeggen gefeliciteerd. "Door Iran vannacht aan te vallen is Amerika zonder gelijke."
Ook andere Israëlische politici uitten lof. Minister van Buitenlandse Zaken Gideon Saar sprak over “een historisch moment” en stelde dat Trump “zijn naam met gouden letters in de geschiedenisboeken heeft geschreven.” Oppositieleider Yair Lapid, normaal een criticus van Netanyahu, noemde het besluit van Trump “historisch” en bedankte hem namens Israël.
Minister Veldkamp vreest voor 'verdere escalatie'
Demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) vindt de Amerikaanse aanval op nucleaire installaties in Iran "een verdere escalatie van een zorgwekkende situatie in het Midden-Oosten". Dat zegt de NSC-bewindsman in een bericht op X. Het kabinet komt later op zondag bijeen in de nationale veiligheidsraad.
Oppositiepartijen in de Tweede Kamer uiten eveneens grote zorgen over de Amerikaanse aanval in de nacht van zaterdag op zondag op Iran. Partijleider Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA spreekt op X van "een roekeloze actie die kan leiden tot verdere escalatie van oorlogsgeweld in de wijde regio".
Volgens Timmermans is "dringend" de-escalatie nodig en "terugkeer naar het diplomatieke spoor". Daar moeten Nederland en de Europese Unie zich wat hem betreft "onverwijld" voor inzetten.
Ook D66 is zeer kritisch. "Trump zou president van de vrede zijn. En nu begint hij midden in de nacht een extra oorlog", aldus Tweede Kamerlid Jan Paternotte op X. "Netanyahu heeft Trump dus weten mee te slepen in een roekeloos avontuur." De Amerikaanse president heeft volgens Paternotte "geen enkel bewijs" geleverd dat Iran daadwerkelijk een kernbom aan het maken was.
Nederlandse militairen vast in Irak
Er zijn op dit moment nog ongeveer 150 Nederlandse militairen aanwezig in Irak. Vooralsnog zitten zij daar klem, omdat het luchtruim is gesloten. De vrees voor Iraanse aanvallen op westerse doelen neemt na de Amerikaanse bombardementen toe, maar het gaat volgens Defensie op dit moment goed met de militairen. Er "wordt nog steeds bekeken" hoe ze kunnen worden teruggehaald. Ze beschermden de afgelopen maanden NAVO-adviseurs die de Iraakse veiligheidsdiensten bijstonden, maar hun werk zit erop.