Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Staat loopt miljoenen euro's mis door fouten in boetes: 'Hoe moeilijk kan het zijn?'

Hans Stehouwer

Jaarlijks gaan tienduizenden overtreders vrijuit door fouten in processen-verbaal. Dat schrijft NRC. De kwaliteit van 36 procent van alle processen-verbaal die politie en boa’s opmaken van overtredingen is dusdanig slecht dat het Openbaar Ministerie er niets mee kan. Het gaat om gevallen als openbaar dronkenschap, baldadigheid, wildplassen en vuurwerkoverlast.

De oorzaak van het probleem schuilt niet alleen in het systeem, maar ook in de opleidingsduur van handhavers, die van drie naar twee jaar is gegaan. "Hoe moeilijk kan het zijn?", reageert mediapersoonlijkheid Albert Verlinde op de bank van Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Je schrijft een nummerbord op en je schrijft een naam op. Dat het uitschrijven van bekeuringen rocket science is, vind ik het nieuws van deze ochtend."

Albert Verlinde
Theatermaker

“Dat het uitschrijven van bekeuringen rocket science is, vind ik het nieuws van deze ochtend.”

Quote delen
  • Gekopieerd

Tienduizenden boetes beschikken niet over de juiste informatie, wat de Staat miljoenen euro's zou kosten. Oud-burgemeester Jozias van Aartsen noemt het "verschrikkelijk jammer". "Daar moet wat aan gebeuren. Misschien moet je de opleidingen weer terugbrengen naar drie jaar. Mensen moeten goed opgeleid worden. Hoe meer boetes, hoe meer inkomsten."

Van Aartsen zelf heeft al jaren geen boete op de deurmat binnengekregen. "Ik rij al heel lang niet meer zelf. Dat scheelt enorm. Ik ben hier ook heel keurig met een taxi naartoe gebracht. Ik fiets en dan heb je iets minder last van dit soort problemen."

Digitaal proces

Een woordvoerder van de Nationale Politie zoekt de verklaring voor de hoge foutmarge in de overgang naar een volledig digitaal systeem van verbalisering. De kwaliteitscontrole in dat digitale proces, dat voorheen op papier plaatsvond, dient "nog verder vorm" te krijgen.

Relatief veel fouten zouden gemaakt worden bij het noteren van de ‘redenen van wetenschap’: de wijze waarop de opsporingsambtenaar zijn observaties van het strafbare feit vastlegt. Volgens de woordvoerder wordt de kwestie "zeer serieus" genomen en loopt er onder meer via de politieopleiding een project om de kwaliteit van de processen-verbaal te verbeteren.

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau