Albert Verlinde leeft mee met Israëliërs na familiebezoek: 'Ze voelen zich zó in de steek gelaten'
Albert Verlinde zat vorige week op een van de laatste vluchten vanuit Israël naar Nederland, voordat het luchtruim gesloten werd vanwege de eerste raketaanvallen op Iran. Hij was daar twaalf dagen op familiebezoek, samen met zijn partner Onno Hoes. In Goedemorgen Nederland op NPO 1 vertelt hij wat hem is bijgebleven van zijn gesprekken met de Israëliërs.
"Ik kan in de tijd die ik hier heb niet de hele discussie rondom Gaza aankaarten. Wat daar gebeurt, is héél erg", begint Verlinde.
"Maar ik heb in Israël veel mensen gesproken. Er zijn heel veel mensen die tegen Netanyahu zijn, die ook betreuren hoe ver deze oorlog gaat", aldus Verlinde. Hun verhalen troffen hem: "Zij voelen zich zó in de steek gelaten, ook door Nederland. Zo alleen. Laten we niet vergeten, het is de enige democratie in het Midden-Oosten."
Dat eenzame gevoel wordt mede aangewakkerd door de genocide-aantijgingen aan het adres van de Israëliërs, zag Verlinde. "Dat woord wordt nu heel makkelijk gebruikt. Maar wat heel erg is: de afgelopen jaren is de miljardensteun voor Gaza niet gebruikt om mensen in de Gazastrook te helpen. Dat geld is gebruikt om enorme tunnels te bouwen. Dan denk ik: had toen je mond open gedaan. Had dáár iets van gezegd, want iedereen wist dat het dansen op een vulkaan was."
De huidige situatie is voor Israël "ingewikkeld", zegt Verlinde. "Wat het land nu doet met alle bombardementen op wapenopslagen, vinden veel Israëliërs ook te ver gaan. Ik ook. Maar die wapenopslagen heeft Hamas expres onder scholen en ziekenhuizen geïnstalleerd."
7 oktober, een 'vergeten moord'?
"We zijn ook naar het Nova-festivalterrein geweest", voegt Verlinde toe. Hamas viel daar op 7 oktober 2023 onverwacht de festivalbezoekers aan, waaronder veel jongeren. 364 mensen werden vermoord en van de drieduizend bezoekers werden er veertig gegijzeld. "Als je je bedenkt hoe die mensen op beestachtige wijze opgejaagd en vermoord zijn... Bijna niemand heeft het daar meer over; het is een soort verdwenen en vergeten moord geworden", constateert Verlinde.
Jozias van Aartsen, oud-minister van Buitenlandse Zaken namens de VVD, is kritisch op het beleid van Israël ten aanzien van zowel de Gazastrook als Iran. Tegelijkertijd roept hij, net als Verlinde, op tot "begrip" voor de lokale bevolking: "Die moord is niet verdwenen. De situatie die vanaf 7 oktober is ingetreden is natuurlijk zo ingrijpend. Veel joden en Israëliërs vragen zich af: waar op de wereld zijn wij nog veilig?"