Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd
Economie

Onzekere maanden voor woningzoekers verwacht na kabinetsval: 'Zonder oplossingen komt woningbouw stil te liggen'

Redactie

De val van het kabinet leidt de komende maanden opnieuw tot onzekerheid voor huizenzoekers en ondernemers. Dat voorziet waarnemend voorzitter Lana Gerssen van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

"Tegelijkertijd biedt een nieuw kabinet de kans dat er wel oplossingen komen voor de structurele problemen waar Nederland mee kampt", zegt ze. Daarmee bedoelt ze onder meer het "nijpende" huizentekort, de investeringsbereidheid "die tot een dieptepunt is gedaald", het "ontbrekende" perspectief voor agrariërs en een oplossing voor het stikstofprobleem.

"Nederland moet van het slot af. We kunnen al deze problemen niet nog langer voor ons uitschuiven", vervolgt Gerssen.

De Vereniging Eigen Huis (VEH) voegt toe dat Nederland het zich niet kan veroorloven om nog langer keuzes voor zich uit te schuiven als het gaat om woningbouw en de energietransitie. "Er is een schreeuwend woningtekort, terwijl er veel te weinig wordt gebouwd. De benodigde wetgeving en woningbouwplannen mogen geen verdere vertraging oplopen", reageert de belangenorganisatie voor huizenbezitters.

De Nederlandse huizenprijzen stegen afgelopen jaar nog flink. Een gemiddeld huis kost nu 451.000 euro, terwijl dat in 2023 nog 416.000 euro was. In Utrecht stegen de prijzen het hardst met 10,5%, in Zeeland het minst met 5,2%.

"De doelstelling van 100.000 woningen per jaar, waarvan twee derde betaalbaar, moet onverminderd het uitgangspunt blijven. Anders loopt het tekort van 450.000 woningen in hoog tempo nog verder op. Ook aan woningbouw gerelateerde knelpunten, zoals de stikstofproblematiek en netcongestie, moeten stevig op de agenda blijven staan. Zonder oplossingen voor deze belemmeringen komt de woningbouw voor een belangrijk deel stil te liggen."

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau