Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Trump wil economische sancties tegen Syrië opheffen: 'Gaat héél veel impact hebben'

Babette Englebert

De Amerikaanse president Donald Trump wil de economische sancties tegen Syrië opheffen. Dat maakte hij bekend na een ontmoeting met de nieuwe Syrische president Ahmed al-Sharaa in Saudi-Arabië. Het is voor het eerst sinds 2000 dat een Amerikaanse president een Syrische leider ontmoet.

Vredesonderhandelaar Fleur Ravensbergen sprak in Goedemorgen Nederland op NPO 1 over de gevolgen van Trumps plan: "Het gaat héél veel impact hebben. Economisch gezien is dit besluit heel belangrijk." Veel Syriërs leven in armoede, mede omdat buitenlandse bedrijven door de sancties al jarenlang nauwelijks zaken kunnen doen in Syrië.

De sancties tegen Syrië bestaan al heel lang en werden na 2011 nog strenger. Dat was een reactie op het geweld van het oude regime van Bashar al-Assad tijdens de burgeroorlog. Nu is Assad weg en staat Ahmed Sharaa aan de macht, de leider van de Hayat Tahrir al-Sham (HTS) – een van origine extremistisch-jihadistische organisatie. Sharaa staat nog op de terreurlijst vanwege zijn verleden bij al-Qaeda, maar heeft zich in 2016 losgemaakt van de beweging. Zijn politieke overtuigingen de afgelopen jaren bovendien aanzienlijk gematigder geworden.

Ahmed al-Sharaa, president van Syrië. Let op: artikel gaat verder onder de foto.

Toch vraagt Ravensbergen zich af of de ideologische omslag van al-Sharaa oprecht is. "Hij is getransformeerd van een terrorist naar een legitiem leider met openheid. De vraag is alleen, is dat niet gewoon een toneelstukje om te rehabiliteren?" Volgens de vredesbemiddelaar kun je die kwestie van twee kanten bekijken. "Het speelt absoluut mee dat al-Sharaa Syrië weer op het wereldtoneel wil krijgen, maar ik zie ook dat veel mensen met de extremistisch-jihadistische overtuigingen de afgelopen jaren zijn veranderd."

Fleur Ravensbergen
Conflictbemiddelaar

“Het speelt absoluut mee dat al-Sharaa Syrië weer op het wereldtoneel wil krijgen, maar ik zie ook dat veel mensen met de extremistisch-jihadistische overtuigingen de afgelopen jaren zijn veranderd.”

Quote delen
  • Gekopieerd

"Ik heb bijvoorbeeld gesproken met veel IS-leden in Irak. Zij vertelden mij dat ze zich aansloten bij IS vanuit frustratie met hun lokale omgeving. Het was niet altijd vanwege politiek-ideologisch extremisme of religieus conservatisme. Die frustratie kan gaandeweg veranderen, meer of minder worden. Met sommige mensen valt nu best goed te praten."

Waarom doet Trump dit?

De beslissing van Trump lijkt niet alleen over Syrië te gaan. Volgens Ravensbergen probeert de Amerikaanse president zijn banden met Arabische landen te versterken, onder andere middels de Abraham-akkoorden – een serie afspraken tussen Arabische landen en Israël. "En: hij probeert ook wel wat problemen weg te masseren, zo lijkt het. Het opheffen van die sancties is een drukmiddel om de Syriërs aan te moedigen hun instelling te veranderen.

"Maar ja... Trump kennende: dit besluit zal ongetwijfeld ook weer gewoon een opwelling van hem zijn, voor een deel."

Het is nog niet zeker of alle sancties echt worden opgeheven. Sommige maatregelen kunnen alleen met toestemming van het Amerikaanse Congres verdwijnen. Ook willen de VS dat Syrië bepaalde voorwaarden accepteert, zoals het tegenhouden van buitenlandse strijders en het aanpakken van gewapende groepen in het land.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau