Hoofdredacteur bij De Telegraaf Kamran Ullah in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
ANP
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Ontwerpfout HSL kost half miljard, jarenlange hinder: 'Draait de belastingbetaler voor op'

Rick Hartkamp

De herstelwerkzaamheden van de Hogesnelheidslijn (HSL) gaan een half miljard kosten én langer duren dan gepland. Dat meldt De Telegraaf. De gevolgen voor reizigers, automobilisten en omwonenden zijn groot: tot minimaal 2031 kan de maximale snelheid van 300 kilometer per uur niet behaald worden. Daarnaast zal de A44 tijdelijk gesloten worden tijdens het reparatiewerk, evenals het spoor, en zal de omgeving veel overlast ondervinden.

Tien viaducten op de snelste spoorroute van Nederland vertonen scheuren door ontwerpfouten. Daardoor rijden treinen slechts 120 kilometer per uur "en dat zal de komende jaren zo blijven", zegt hoofdredacteur van De Telegraaf Kamran Ullah in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Dat komt omdat het geld er momenteel niet is. Experts van spoorbeheerder ProRail benadrukken dat ze geld, tijd, ruimte en mankracht nodig hebben om de reparatiewerkzaamheden te realiseren.

'Draait belastingbetaler voor op'

Het gaat om viaducten op het traject Schiphol - Leiderdorp. In een Kamerbrief werd geschreven dat de herstelwerkzaamheden per 2027 voltooid moesten zijn. "Maar het zit nog niet in de begroting, dus het gaat waarschijnlijk 2031 worden. Eerst moeten ze geld zoeken, vervolgens moet de snelweg dicht. Het wordt weer een drama op de weg om dat spoor te repareren", aldus Ullah.

Hij ziet dat het een "klassieke ontwerp- en constructiefout" is. "Dat kan dan kennelijk gebeuren." Daar draait de belastingbetaler voor op, als het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat er niet in slaagt om de bouwer van de viaducten verantwoordelijk te stellen. En daar heeft de hoofdredacteur geen vertrouwen in. "Dat had dan tien jaar geleden al gemoeten."

Steeds meer mankementen

De spoorlijn is tussen 2000 en 2007 aangelegd, maar sinds 2020 komen steeds meer mankementen aan het licht. Daardoor werden oplopende snelheidsbeperkingen opgelegd. ProRail was niet betrokken bij de bouw en deed uitgebreid onderzoek, waaruit bleek dat dwarsfixaties van tien viaducten te licht zijn ontworpen, evenals de opleggingen.

Kamran Ullah
Hoofdredacteur De Telegraaf

“Eerst moeten ze geld zoeken, vervolgens moet de snelweg dicht. Het wordt weer een drama op de weg om dat spoor te repareren.”

Quote delen
  • Gekopieerd

NSC-leider Nicolien van Vroonhoven denkt dat "wanneer de minister (Barry Madlener, red.) hier een groot punt van maakt, we dit bij de Miljoenennota zien verschijnen". Ze denkt dat er nog veel meer werk aan de winkel is op en rondom het spoor en de wegen. "Er is achterstallig onderhoud, dus de minister heeft een enorme kluif."

Volgens Ullah gaat de kwestie niet worden meegenomen in de onderhandelingen in augustus. "Over de Lelylijn is in het voorjaar afgesproken dat er minder geld naartoe gaat. Als er meer geld wordt gevonden, is het logischer dat het naar de Lelylijn gaat."

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau