Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Kamer debatteert over Israël-kritiek Veldkamp: 'Dit ligt heel gevoelig binnen het kabinet'

Hans Stehouwer

De Tweede Kamer gaat dinsdag in debat met minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) over de situatie in het Midden-Oosten. Het zal vooral gaan over de oorlog in Gaza en de kritische toon richting Israël die Veldkamp vorige week aansloeg in een brief aan EU-buitenlandchef Kaja Kallas.

Eenheid van kabinetsbeleid blijkt daarmee opnieuw een belangrijk thema voor de huidige coalitie. "Het is heel erg belangrijk", stelt politiek verslaggever Tessa van Viegen over die eenheid. "Omdat je er als burger, maar ook als politiek, op moet kunnen vertrouwen dat als een minister iets zegt, het gedragen wordt door ons hele kabinet. En dat je niet denkt: de ene minister zegt dat we 130 mogen rijden en van de andere mogen we 50 rijden en dan krijg ik opeens een boete."

Artikel 2

Volgens Veldkamp schendt Israël met de blokkade van Gaza artikel 2 van het Associatieverdrag. Daarin staat dat mensenrechten en de democratische principes dienen te worden gerespecteerd. Israël laat al weken geen humanitaire hulp meer toe tot de Gazastrook. Ook is de stroom afgesloten.

Vooral PVV-leider Geert Wilders, van wie bekend is dat hij zich doorgaans achter Israël schaart, reageerde boos op de brief. De andere coalitiepartijen konden zich er wel in vinden. Op X sprak Wilders minister-president Dick Schoof aan over het handelen van Veldkamp. "Dat laat zien dat zoiets binnen het kabinet heel gevoelig ligt", aldus Van Viegen. "En dat die eenheid van kabinetsbeleid binnen dit kabinet nog weleens ter discussie staat."

Vragenvuur

Van Viegen verwacht dat Veldkamp tijdens het debat een spervuur aan vragen kan verwachten. "Veldkamp zal bevraagd worden over hoe dit nou tot stand is gekomen, of hij dit in zijn eentje heeft besloten, of dat hij toch heeft overlegd met mensen binnen dat kabinet. We weten dat hij Schoof in ieder geval op de hoogte heeft gesteld. We weten ook dat hij naar de ondersteuning van Reinette Klever, de minister van ontwikkelingssamenwerking, heeft geprobeerd te informeren. In die zin is er wel kennisgeving gedaan, maar van echt overleg was geen sprake."

Tessa van Viegen
Politiek verslaggever WNL

“Er is wel aan kennisgeving gedaan, maar van echt overleg was geen sprake.”

Quote delen
  • Gekopieerd

"Achteraf heeft hij ook gezegd: dat had ik misschien wel moeten doen", weet Van Viegen. "Hij heeft beterschap beloofd voor de toekomst. Dus wanneer er een grote koerswijziging aankomt op zo'n gevoelig thema, dat hij toch de collega-bewindspersonen daarover gaat informeren."

Voormalig diplomaat

Het handelen van minister Veldkamp is niet onrechtmatig. "Hij is minister van Buitenlandse Zaken, dit is zijn portefeuille. In principe mag hij dit zelf bepalen. Nou is het natuurlijk wel zo in de politiek dat het altijd goed is om gevoelige dossiers goed in te masseren. Hij is diplomaat van origine, dus hij weet precies hoe de hazen lopen en wanneer het tactisch is om iemand wel of niet te informeren over bepaalde dingen. In dit geval zou je kunnen denken: in andere kabinetten ging dat er echt heel erg anders aan toe."

Tessa van Viegen
Politiek verslaggever WNL

“Hij is diplomaat van origine, dus hij weet precies hoe de hazen lopen en wanneer het tactisch is om iemand wel of niet te informeren over bepaalde dingen.”

Quote delen
  • Gekopieerd

Het fungeren van het kabinet leidt tot ergernis bij burgemeester Danny de Vries van de gemeente Oudewater. "Ik denk bij mezelf: morgen weer een nieuwe rel. Wanneer houdt het op? Wat mij betreft mag het allemaal wel wat rustiger aan. Iedereen struikelt over elkaar heen. Iedereen is bezig met scoren op sociale media. Niemand houdt in de gaten dat we met elkaar fatsoenlijk moeten zijn. De manier waarop er gecommuniceerd wordt, is zo ontzettend hard. Dat is niet goed voor onze maatschappij."

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau