ANP
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

VS en China bereiken handelsakkoord, beurzen schieten omhoog: 'Stap in de goede richting'

Redactie

De Verenigde Staten en China hebben afgesproken hun onderlinge importheffingen fors te verlagen voor een periode van negentig dagen. Dat maakten de landen maandag bekend in een gezamenlijke verklaring die werd vrijgegeven in Genève. De tijdelijke maatregel moet handelsspanningen verminderen en ruimte creëren voor verdere onderhandelingen.

De Amerikaanse tarieven van 145 procent op de meeste Chinese goederen gaan terug naar 30 procent. China verlaagt zijn heffingen van 125 naar 10 procent. De onderhandelingen vonden plaats in een buitenwijk van Genève, waar de Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent en de Chinese vicepremier He Lifeng elkaar spraken.

Econoom en oud-diplomaat Ron Keller reageert maandagochtend in Goedemorgen Nederland op NPO 1 op het akkoord. "Het lijkt me niet waarschijnlijk dat dit het einde is, maar het is wel een stap in de goede richting," zegt hij. "Het is goed nieuws dat de twee landen blijven praten en de tarieven niet verder verhogen. Maar dit in één keer oplossen lijkt me uiterst onwaarschijnlijk."

Ron Keller
Voormalig ambassadeur

“Er is al heel veel kwaad geschied. Een groot deel van de handelsverstoring heeft al opgetreden.”

Quote delen
  • Gekopieerd

Volgens Keller zijn de gevolgen van de eerder opgelegde tarieven wereldwijd al merkbaar. "Er is al heel veel kwaad geschied. Een groot deel van de handelsverstoring heeft al opgetreden, zoals containers die niet meer op de juiste plek staan en schepen die niet varen. We betalen er al een prijs voor."

Beurzen stijgen

De effecten van het akkoord waren maandag direct zichtbaar op de financiële markten. De AEX-index op het Damrak ging in de ochtendhandel 2 procent omhoog tot 923,61 punten. Chipbedrijven als ASML, Besi en ASMI boekten winsten tot 7 procent. Ook in New York stegen de beurzen fors: de Dow-Jones-index won 2,3 procent, de Nasdaq zelfs 3,8 procent.

Volgens Keller is het akkoord ook gunstig voor Nederland. "Als het klopt dat ze de tarieven verlagen en de VS en China weer gaan samenwerken is dat natuurlijk goed voor ons. Wij hebben veel handel met zowel de VS als China, (de haven van, red.) Rotterdam zal er ook van profiteren."

China en de VS benadrukken dat ze toegewijd zijn aan een meer gebalanceerde handelsrelatie. De Amerikaanse minister Bessent liet weten dat er een mechanisme is opgezet voor verdere onderhandelingen. Hij sprak van "productieve gesprekken" en "aanzienlijke vooruitgang".

Het Chinese ministerie van handel bezigt soortgelijke bewoordingen. Ze hopen dat Washington blijft samenwerken bij het "corrigeren van onjuiste praktijken van eenzijdige tariefverhogingen". Een marktstrateeg van JPMorgan Chase noemde de stap "groter dan verwacht" en een teken dat "beide partijen de economische realiteit erkennen".

Ook de wereldeconomie kan profiteren, denkt oud-diplomaat Keller. "In algemene zin gaat de wereldeconomie erop vooruit als de tarieven naar beneden gaan. Een klein land als Nederland – en tevens een handelsland – is daar alleen maar bij gebaat."

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau