Silicon Valley wil perfect kind maken, Fidan Ekiz vindt het 'eng': 'Roept associatie op met Josef Mengele'
Amerikaanse techbedrijven houden zich niet alleen bezig met de nieuwste software, maar ook met de ontwikkeling van kinderen. Fidan Ekiz is er niet gerust op. "Het roept bij mij de associatie op met de jaren 30, met Josef Mengele."
Een van de voorbeelden: Sam Altman van ChatGPT investeert veel geld in embryoselectie en het produceren van kunstmatige zaad- en eicellen. Rechtsfilosoof Britta van Beers luidt in het AD de noodklok. "Big tech houdt zich steeds meer bezig met genetische data en voortplanting."
"Die techbedrijven zien genen als een code die je kunt herschrijven, net als een computercode. Ze vinden seksuele voortplanting rommelig en amateuristisch. Dat proces willen ze optimaliseren, voor iedereen met een kinderwens", zegt Van Beers tegen de krant.
Volgens de rechtsfilosoof bestaat in Silicon Valley "bij velen het geloof dat technologieën moeten worden ingezet om tot een betere menssoort te komen". Volgens haar zijn sommige techbedrijven daar dagelijks mee bezig.
'Roept associatie op met jaren 30'
"Ze ploegen met algoritmes door enorme hoeveelheden genetische data om relaties met bepaalde eigenschappen te ontdekken. Zo bieden bedrijven al aan dat ze embryo's kunnen selecteren op intelligentie. Ze kijken naar de genen van mensen met een hoge opleiding en zoeken naar patronen."
Maar, zegt Van Beers: "Wie bepaalt wat intelligent is? De algoritmen die deze bedrijven gebruiken om 'het perfecte embryo' te vinden, zijn een black box; niemand weet wat er in die digitale machines wordt gestopt."
"Het verbaast mij niks", reageert Fidan Ekiz in Goedemorgen Nederland op NPO 1 over deze ontwikkeling. "Je weet dat die kant op kan gaan. Ze zijn met van alles en nog wat bezig. Maar ik vind het eng. Het roept bij mij de associatie op met de jaren 30, met Josef Mengele."
Ekiz deelt de vragen van Van Beers: "Wat is de perfecte baby? Wat is schoonheid? Wat is intelligentie? En volgens wie? Het moet niet enger worden. Ik vind dit soort dingen heel alarmerend", zegt Ekiz.
'We moeten niet god willen zijn'
De opiniemaker vindt het niet erg om kunstmatige intelligentie in te zetten om ziektes op te sporen. "Als het gaat over gezondheid; tegenwoordig kun je veel makkelijker laten testen of je kind risico loopt op het syndroom van Down. Prima. Maar dit gaat over uiterlijkheden, intelligentie. Dat vind ik echt wat anders."
Oud-diplomaat Ron Keller, ook te gast in Goedemorgen Nederland, is het met Ekiz eens. "Het is heel eng. Dit gaat tegen alle wetten van de natuur in. Wij zijn als mens onderdeel van de natuur. We moeten niet god willen zijn."