Koerdische beweging PKK wordt opgeheven, wat zegt dit? 'Een tactische zet'
De Koerdische militante beweging PKK heeft besloten zichzelf op te heffen na een jarenlange strijd tegen de Turkse staat. Dat meldt persbureau ANF, dat banden met de groepering heeft. Oud-ambassadeur in Turkije Ron Keller vermoedt dat de Koerdische ambitie om een eigen land te hebben overeind blijft. "Dat in Turkije de strijdbijl wordt begraven, is een tactische zet."
In een door ANF gepubliceerde verklaring staat dat de groep zijn "historische missie" heeft voltooid. "Het 12e PKK-congres heeft besloten om de organisatiestructuur van de PKK te ontbinden en een einde te maken aan de gewapende strijd."
De PKK, afkorting van Koerdische Arbeiderspartij, voerde sinds de jaren tachtig een gewapende strijd tegen de Turkse staat. Bij het conflict vielen tienduizenden doden. De PKK zette zich in voor meer zelfbeschikking voor de Koerden, die in Turkije en andere landen een grote minderheid vormen.
Eigen Koerdistan
PKK wordt door Europa en de Verenigde Staten als terreurgroep aangemerkt. "De echte emotie bij heel veel mensen met een Koerdische achtergrond zorgt ervoor dat ze nog steeds een eigen Koerdistan willen", aldus Keller.
De Koerden vormen in Turkije ongeveer een vijfde van de bevolking. PKK-leider Abdullah Öcalan, die sinds 1999 vastzit op een eiland voor de Turkse kust, deed in februari een oproep om te ontwapenen en de organisatie op te heffen. De PKK kondigde vervolgens al een bestand af. "Wat doe je met zo'n volk dat verscheurd is door verschillende grenzen?", vraagt Keller zich af.
'Lijnen zijn heel vaag'
Ook journalist Fidan Ekiz, voormalig correspondent in Turkije, is sceptisch. "Ze komen uiteindelijk nooit op één lijn te staan met wat moet gebeuren. Het gaat niet alleen over de Koerden in Turkije, maar ook in Syrië en Irak. De lijnen zijn heel vaag."
"Het gaat over meer rechten voor Koerden, daar ben ik het mee eens, maar dat is wat anders dan autonomie en een eigen land", vervolgt ze. "Dat gaat echt niet gebeuren en gaat altijd met bloedvergieten gepaard."
De afgelopen maanden heeft de leider Öcalan meerdere malen opgeroepen de wapens neer te leggen. "Dat werd niet gehoorzaamd, waarom weet ik niet. En wie spreekt nu namens wie? Dat is ook onduidelijk."