Kinderbreinen onomkeerbaar verwoest door vapes, maar veel tieners verslaafd: 'Schrok me kapot'
Veertig procent van de twaalf- tot zestienjarigen zegt verslaafd te zijn aan vapen. Ongeveer een derde geeft aan dit dagelijks te doen, meldt het AD maandag. Daarom lanceert VVD-staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd, Preventie en Sport) een grootschalige campagne om deze tieners te beschermen, genaamd 'Nee tegen vapen'.
Karremans roept met de nieuwe campagne ouders op om al vroeg met hun kinderen te praten over de schadelijke gevolgen van vapegebruik. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat bijna één op de tien twaalfjarigen al aan een vape lurkt.
"Mijn zoon is elf en ik kan me niet voorstellen dat je dan zelf zo'n vape koopt of verhandelt op het schoolplein", reageert journalist Fidan Ekiz in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Misschien ben ik wel naïef. Vanaf een bepaalde leeftijd wordt het moeilijker om te controleren wat ze doen, maar ik hou het nog enorm in de gaten en informeer hem continu over hoe slecht dit is. Je moet als ouder zelf voorlichten."
Slechts één keer vapen 'heel risicovol'
Karremans benadrukt dat vapes niet alleen giftige stoffen bevat, maar dat het ook de ontwikkeling verstoort van de hersenen en het een enorme verslavende werking heeft. "Dat één op de tien kinderen van twaalf jaar al eens heeft gevapet, maakt heel duidelijk hoe serieus het probleem is." Hij zegt dat vapes tot vierhonderd keer zoveel nicotine bevatten als een sigaret. "Na heroïne en crack is het de meest verslavende drug die er bestaat." Slechts één keertje vapen is "heel risicovol".
Dat wordt bevestigd door longartsen, die meer gevallen van klaplongen, longontstekingen en longziektes zien na gebruik van een e-sigaret. Een longarts zegt dat kinderbreinen "onomkeerbaar worden verwoest" door het hoge nicotinegehalte.
Ekiz schrok zich kapot toen ze de berichtgeving las. "Het zijn nog zulke jonge kinderen. Je moet vapen helemaal verbieden. Het richt veel schade aan onder jonge kinderen en blijkbaar zijn we niet in staat om ze er vanaf te houden. Hoe komt een twaalfjarig kind aan een vape?"
Onderzoeksplatform Motivaction ziet dat één op de zeven jongeren maar lastig nee kunnen zeggen wanneer een vape wordt aangeboden. Daarnaast heeft één op de zes het gevoel onder druk gezet te worden om te vapen.