Huisartsenspreekkamer overspoeld met nepnieuws van social media, minister Agema: 'Het is vrij heftig'
Het is een hoofdpijndossier voor huisartsen: patiënten die complete onzin verkondigen in de spreekkamer, gebaseerd op desinformatie in video's van zogeheten fitfluencers. Zorgminister Fleur Agema (PVV) roept mensen dringend op officiële websites te raadplegen en gezondheidsclaims op social media altijd te checken bij de huisarts.
Dagelijks verschijnen online zo'n 250 medisch getinte video's online die nepnieuws bevatten. "Het is vrij heftig", reageert Agema, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Dit komt de spreekkamer van de huisarts binnen. Mensen hebben grote overtuigingen dat ze iets mankeren op basis van dit soort filmpjes."
85 procent van de artsen zegt hiermee te kampen te hebben, zei artsenfederatie KNMG eerder. Als reactie op de enorme stroom aan nepnieuwsfilmpjes lanceerde de koepel vorige week de website isdatwelechtzo.nl. "Ik vind het heel goed dat artsen de handschoen oppakken om mensen vervolgens vanuit hun eigen professie te informeren en actie te ondernemen tegen desinformatie", aldus Agema.
"Wat ik de mensen op het hart wil drukken is dat we websites vanuit de overheid en vanuit de huisartsen hebben, zoals bijvoorbeeld thuisarts.nl. Dat is een website waar je heel goed op terecht kunt. Als je met je zorgen naar de huisarts gaat, is dat goed, maar ik wil ook graag zeggen dat alles wat op social media langskomt niet waar is."
Thuisarts.nl gaat naar TikTok
Op de website isditechtzo.nl kun je checken of filmpjes waar zijn. Maar zijn websites nog wel een effectief middel als de meeste jongeren - de groep die het kwetsbaarst is voor desinformatie - voornamelijk op social media aan het scrollen zijn? "Ik denk dat het goed is als artsen hierin het voortouw nemen", zegt Agema. "Zij zijn de autoriteit op dit gebied en dat gaan ze nu ook doen met isdatwelechtzo.nl."
Daarnaast heeft thuisarts.nl - goed voor liefst 75 miljoen pageviews per jaar - al uitgesproken actief te gaan worden op YouTube en TikTok. Minister Agema sluit af met een oproep aan mensen die video's van desinformatie verspreidende fitfluencers bekijken: "Doe actief onderzoek via thuisarts.nl of bel de huisarts op om je zorgen weg te nemen."