Verdachten kunstroof verleid met sporttas vol geld: 'Vrij uniek dat groot undercovertraject zo snel wordt ingezet'
De rechtszaak tegen de verdachten van de kunstroof in Drenthe gaat vrijdag van start. Bij de inbraak in januari van dit jaar werden een 2500 jaar oude gouden helm en drie armbanden buitgemaakt uit het Drents Museum in Assen. Misdaadverslaggever Mick van Wely verwacht dat de objecten nog opduiken. "Het enige is dat ze naar een grote crimineel gaan, die de objecten gebruikt als ruilmiddel bij een gevangenisstraf."
De waarde van de gestolen objecten wordt geschat op 6 miljoen euro. Volgens Van Wely van De Telegraaf speelt een bijzonder undercovertraject een sleutelrol in het onderzoek. "Er zijn drie undercovers ingezet die zich voordeden als vertegenwoordigers van een grote criminele baas", zegt de journalist in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"Zij hebben aangeboden dat ze een groot bedrag zouden betalen voor teruggave van de spullen: maar liefst vier ton. Ze hebben ook een sporttas met honderdduizenden euro's aan de verdachten getoond. Dat is nog geheim, maar wordt vandaag allemaal besproken in de zitting."
Van Wely verwacht dat het undercoverwerk ter discussie zal staan in de rechtszaal. "Reken er maar op dat de advocaat van een van de verdachten die is benaderd door de undercovers kritiek zal hebben en spreken van een Mr. Big-methode: oftewel een overmatige verleiding van zijn verdachte. Het zal zeker een grote rol spelen in deze zaak. Het is vrij uniek dat een groot undercovertraject zo snel wordt ingezet. Het geeft wel aan hoe groot en belangrijk deze zaak is."
"Wat wel aardig is, is dat een van die verdachten, is benaderd door een undercover en ook heeft gezegd: ‘Hoe weet ik dat jullie geen undercovers zijn?’ Toen hebben ze nog wekenlang onderhandeld en heeft hij gezegd dat de spullen er nog zijn, maar uiteindelijk is hij afgehaakt. Bijna was het raak."
Over de kans dat de gestolen voorwerpen nog worden teruggevonden is Van Wely voorzichtig optimistisch. "De ervaring leert dat het vaak lang duurt, met grote kunstroven, omdat de dieven de spullen niet kunnen slijten. Ik geloof dat ze er nog zijn en dat ze na verloop van tijd zullen terugkeren. Je kunt ze niet kwijt, omdat niemand hier zijn vingers aan brandt. Het enige is dat ze naar een grote crimineel gaan, die de objecten gebruikt als ruilmiddel bij een gevangenisstraf ofzo."
Maar dat de verdachten blijven zwijgen over de eventuele locatie van de buit, noemt hij opvallend. "Ik heb me erover verbaasd – als de twee hoofdverdachten ook de daders zijn – dat ze nog niet verteld hebben waar de spullen liggen. Ze krijgen straks een forse celstraf. Ze hadden ook kunnen zeggen: we maken een deal en dan ben je na anderhalf of twee jaar vrij. Maar dat is niet gebeurd." De rechtbank in Assen behandelt de zaak vrijdag inhoudelijk.