Jip Isabel de Jongh in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
WNL
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Jip Isabel kreeg emigratiespijt: 'Wilde meer uit het leven halen dan op het strand zitten'

Rick Hartkamp

Veertig procent van de Nederlanders die emigreren keert uiteindelijk terug. Zo ook Jip Isabel de Jongh, die na drie jaar Portugal afgelopen zomer weer terugkeerde naar ons koude kikkerlandje. Alhoewel ze Portugal mist, staat ze achter de redenen waarom ze is teruggekomen.

Remigrant De Jongh had een drukke baan in Nederland en was op zoek naar meer rust. Ze kon haar werk online doen en vertrok naar Sagres, in het zuiden van Portugal. "De mensen die ik in Zuid-Portugal heb leren kennen, waren veel surfers en mensen die hielden van lekker veel buiten zijn in de natuur. Het waren mensen die het liefst zo min mogelijk werkten en alleen maar op het strand waren."

'Begon te kriebelen'

Dat begon op gegeven moment te wringen, vertelt ze in een nieuwe aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. "In het begin was het heel lekker, omdat je uit de ratrace kwam. Ik werkte heel veel voordat ik wegging, dus in eerste instantie was het een fijne verlichting om ergens te komen waar een hele andere work-life balance is. Maar na een jaar begon het te kriebelen. Ik wilde toch wel iets meer uit het leven halen dan op het strand zitten."

Jip Isabel de Jongh
Schrijver, content creator

“Na een jaar begon het te kriebelen. Ik wilde toch wel iets meer uit het leven halen dan op het strand zitten.”

Quote delen
  • Gekopieerd

Terugkeren was geen makkelijke beslissing. "Ik ben uiteindelijk drie jaar weggeweest uit Nederland. Het eerste jaar dacht ik echt: ik kom nooit meer terug. Zowel de natuur als het weer was fantastisch, zachte winters en heerlijke zomers." Toch voelde ze een gemis. "Vooral likeminded mensen. Als je ergens een leven wilt opbouwen, is het belangrijk dat je diepgaandere vriendschappen creëert. Niet alleen maar mensen met wie het leuk is om een keer mee te barbecueën en meer niet."

205.000 Nederlanders emigreerden

Terug in Nederland liep ze tegen heel wat zaken aan. "Ik had niet verwacht dat ik zoveel moeite had om weer te gronden. Toen ik terugkwam, dacht ik: de tijd heeft drie jaar stilgestaan. Dus je pakt hem weer op waar je bent gebleven, maar ik had er echt moeite mee om thuis weer te landen."

De Jongh maakte kennis met de schrijnende woningnood. "Ik denk dat ik daar niet veel over hoef te zeggen, maar dat is natuurlijk een kriem de laatste jaren. Een betaalbaar huis vinden is lastig."

Ze is niet de enige die het geluk in het buitenland beproeft of wil beproeven. Uit een rondgang van Stand van Nederland: Generatie Next blijkt dat ruim één op de drie millennials overweegt te emigreren. Desondanks emigreerden het afgelopen jaar 205.000 mensen uit Nederland, meer dan het aantal inwoners van een stad als Nijmegen.

Emigratiebeurs populairder dan ooit

De emigratiebeurs in Houten, de grootste in Europa, is dan ook populairder dan ooit. Afgevaardigden over de hele wereld proberen potentiële emigranten naar hun land te lokken. Bezoekers zijn welwillend: ze geven aan uit de comfort zone te willen stappen en dat ze op zoek zijn naar meer rust en vrijheid.

Jip Isabel de Jongh
Schrijver, content creator

“Toen ik terugkwam dacht ik: de tijd heeft drie jaar stilgestaan. Dus je pakt hem weer op waar je bent gebleven, maar ik had er echt moeite mee om thuis weer te landen.”

Quote delen
  • Gekopieerd

Dat komt overeen met een enquête die Stand van Nederland heeft gehouden onder Nederlanders. Op plek vijf van redenen om te emigreren staat minder bureaucratie, op nummer vier een betere werk-privébalans, op de derde plek het klimaat, op de tweede plaats betaalbare woningen en bovenaan meer rust en natuur.

'Er is veel veranderd in de wereld'

"Je merkt de urgentie van mensen uit Nederland die weg willen, maar ook uit andere landen die op zoek zijn naar Nederlandse mensen", zegt organisator van de beurs Sterre van de Kerkhof. Mensen willen volgens haar vooral weg vanwege de woningnood. "En er is de afgelopen tijd veel veranderd in de wereld. Men is op zoek naar rust en ruimte."

Toch geeft ze een belangrijke tip mee. "Maak de stap niet te snel. Overweeg het goed, praat met veel mensen die het al hebben gedaan en zorg dat je niet meteen alles achterlaat. Het is een life changing decision."

De Jongh sluit zich daarbij aan. "Ik denk dat het beste advies is om eerst ergens zes maanden te gaan wonen. Heel veel mensen vinden het idee van emigreren heel leuk, omdat ze misschien ergens twee of drie weken op vakantie zijn geweest. Maar vakantie is heel anders dan ergens wonen en daar een leven opbouwen."

Wil je meer weten over hoe deze mensen terugblikken op hun emigratie en wat erbij komt kijken? Of overweeg je zelf te emigreren? Kijk dan vrijdagavond om 23.10 uur naar een nieuwe aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau