Kunnen we dit jaar ongeregeldheden verwachten bij het Eurovisie Songfestival? 'Israël heeft nóg meer beveiliging'
Het Eurovisie Songfestival van vorig jaar liet zich kenmerken door uiteenlopende controverses, waaronder de diskwalificatie van de Nederlandse Joost Klein. Kunnen we dit jaar wederom ongeregeldheden verwachten? "Er is echt wel wat veranderd", legt songfestivalverslaggever Lara Zevenberg uit.
De AVROTROS reist dit jaar met zanger Claude af naar de 69e editie van het liedjesfestival in Bazel, ondanks de commotie van vorig jaar. Joost Klein werd toen gediskwalificeerd door de organisator van het festival, de EBU, omdat hij een "bedreigende beweging" zou hebben gemaakt naar een cameravrouw. De sanctie stuitte op felle kritiek van de AVROTROS. "Ik zou bijna tegen de EBU willen zeggen: fuck you. Maar ja... Dat zeg ik nu ook", reageerde commentator Cornald Maas destijds.
Inmiddels is die storm weer gaan liggen, ziet Zevenberg. "Het is heel duidelijk dat er goede gesprekken zijn geweest tussen de EBU en AVROTROS. Dat hoofdstuk hebben ze afgesloten."
De EBU heeft bovendien nieuwe regels geïntroduceerd om een herhaling van zetten te voorkomen, vertelt Zevenberg. “Er is veel meer bescherming voor artiesten. Om te beginnen zijn er speciale rustzones voor de delegaties, begrensd met gekleurde tapijten, waar niet gefilmd mag worden.”
"Vorig jaar werd er namelijk echt heel veel achter de schermen gefilmd. Niet door journalisten - zij mogen daar niet komen - maar van de delegaties. Denk aan Spanje, Israël en Portugal. Joost heeft er samen met andere artiesten een punt van gemaakt dat dat een onveilig gevoel geeft. Dat heeft effect gehad."
Veel beveiliging
Dat betekent echter niet dat het Songfestival dit jaar zonder spanningen zal verlopen. Zevenberg ziet dat het steeds gangbaarder voor artiesten om grote beveiligingsteams met zich mee te nemen. "Het conflict Israël-Palestina heeft veel veranderd", stelt ze. De deelname van Israël leidde vorig jaar tot grote protesten, onder andere met Greta Thunberg. Ook andere artiesten, zoals de Franse Slimane en de Ierse Bambie Thug, spraken zich uit over vrede en bekritiseerden Israël, ondanks het verbod op politieke statements bij het liedjesfestival. "Israël had altijd al veel beveiliging bij zich, maar nu hebben ze nóg meer dan voorheen."
De Nederlandse inzending Claude krijgt, net als Joost Klein vorig jaar, ook beveiliging mee. "Sterker nog, hij heeft precies hetzelfde beveiligingsteam als Joost bij zich. Waarom ze dat doen, is niet helemaal duidelijk. Ik ben ook benieuwd wat dat voor Claude doet, want je kunt niet zomaar meer even naar hem toe lopen als pers. Gelukkig is hij als persoon toegankelijk", stelt Zevenberg.
'Het songfestival van de censuur'
Tot Zevenbergs frustratie krijgen journalisten dit jaar ook te maken met strengere regels. "Het is echt het songfestival van de censuur, dit jaar. Persconferenties na de eerste en tweede halve finale zijn er niet meer, dus we kunnen artiesten geen vragen meer stellen na de shows."
"We mogen ook niet meer filmen tijdens de repetities en niet meer zelf bepalen wat wij publiceren. Alles wordt bepaald door de EBU en de omroep van de delegatie - in ons geval de AVROTROS, dus. Met andere woorden: waar in het verleden de zangeres van Oekraïne een keertje onderuit ging en iedereen daar beelden van deelde, mogen we die beelden nu niet meer uitkiezen."
"Het wordt daardoor veel bepalender hoe journalisten dingen opschrijven. Je kunt gebeurtenissen niet meer aan je lezers laten zien, en fanblogs dikken nieuwtjes rondom de show al te graag lekker aan. Ja, dat belemmert ons allemaal wel."