Structureel extra geld voor bevrijdingsfestivals: 'Je wil dat mensen gratis met hele gezin erheen kunnen'
De Nederlandse bevrijdingsfestivals krijgen voortaan structurele financiering. Dat bevestigde een woordvoerder van staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd, Preventie en Sport) na berichtgeving door De Telegraaf.
De festivals krijgen dit jaar eerst nog eenmalig 700.000 euro. Daarna zal het kabinet een deel gebruiken van de 6,5 miljoen euro die in de voorjaarsnota is gereserveerd voor de versterking van organisaties en musea die zich bezighouden met de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust.
Gelobbyd
Bestuurslid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei Onno Hoes was een van de betrokkenen om de financiële injectie los te weken. "We hebben de afgelopen jaren flink in de Tweede Kamer gelobbyd, omdat we het ambtelijk niet voor elkaar kregen", vertelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Er is eerst een motie geweest een aantal jaar geleden waardoor we incidenteel geld kregen."
"Dat was allemaal op het laatste moment", weet Hoes. "Het kwam ook door de kabinetswissel. Daardoor konden ze het niet structureel maken. Nu hebben we gezegd: na tachtig jaar vrijheid kun je toch niet zeggen dat dit de laatste keer is dat we bevrijdingsfestivals hebben. Je ziet wel dat de festivals steeds meer op de inhoud zijn gegaan. Net maakten we nog een grapje: je gaat alleen maar een biertje drinken, maar het is wel de lol en het serieuze bij elkaar."
Gratis
Eén miljoen mensen komen in Nederland op de bevrijdingsfestivals af. "En gratis", benadrukt Hoes. "Dat is natuurlijk heel principieel. Eén keer is in Groningen geprobeerd om entree te heffen. Dat is toch niet goed bevallen. Je wil ook dat mensen gratis met het hele gezin naar zo'n festival kunnen. Er moet geen barrière zijn."
De Stichting Bevrijdingsfestivals Nederland is opgelucht dat er structurele afspraken zijn gemaakt over de financiering van de festivals in de toekomst. "We hebben steeds van ijsschots naar ijsschots moeten springen. Dat is nu voorbij", zei voorzitter Hans Laroes.
Beloning
Volgens Laroes kan met de financiële steun in rust worden gebouwd aan inhoudelijke programma's. "Hiermee heb je ieder jaar de tijd om aan een goed programma te werken", stelt hij. Verder noemt hij de financiering "een beloning voor duizenden vrijwilligers die bezig zijn met het opbouwen van de festivals. Het is ook een erkenning van de rol van de bevrijdingsfestivals in deze tijd van internationale spanning. Er gaat een positieve invloed vanuit."