Schoolreisjes naar Auschwitz? 'We zijn bezig met holocaustprogramma's', zegt staatssecretaris Tuinman
Zouden schoolreisjes naar Auschwitz en Sobibór om kinderen bij te brengen wat zich in de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld een goed idee zijn? Het kabinet is ermee bezig, geeft staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman aan in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"Ik zie dat er steeds meer aandacht is voor herdenking", stipt Tuinman een lichtpuntje aan. "Ik was gisteren bijvoorbeeld op de Grebbeberg, daar staat het gewoon tien rijen dik. Wat ik ook zie bij jongeren en jeugd is dat mensen zich aangetrokken voelen en een stap vooruit willen doen om bij de krijgsmacht te komen werken. Je ziet ook echt wel dat jongeren beseffen dat we in andere tijden leven."
Holocaustprogramma's
Staatssecretaris Mariëlle Paul van Onderwijs en Emancipatie buigt zich over de kwestie, zegt Tuinman. "We zijn wel degelijk bezig met die holocaustprogramma's, om dat goed op orde te brengen. Je moet het heel nauwgezet doen want het verhaal is echt heel heftig. Je kan er net zo goed schade mee doen."
Onno Hoes, bestuurslid Nationaal Comité 4 en 5 mei, denkt dat het sowieso een goed idee is als mensen meer afreizen naar plekken waar restanten van de Tweede Wereldoorlog zichtbaar zijn. "Ga naar Westerbork, ga naar kamp Vught, ga naar Amersfoort", roept hij op. "Ga daar voelen wat het is. Ga naar de bunker om het bunkerdrama in Vught weer te hervoelen voor jezelf. Wat betekent het als je hutjemutje ergens staat en er gaan tien vrouwen in jullie midden dood?"
Zelfbeeld
Voormalig Klokhuis-presentator Lisa Wade vindt het belangrijk dat kinderen meegenomen worden in het verhaal. "Ik denk los van educatie over de geschiedenis en onze toekomst, is er ook echt educatie nodig over je eigen zelfbeeld", bepleit de 45-jarige mediamaker. "Er is ook een stukje educatie nodig over je tot elkaar en tot jezelf verhouden om oorlog te voorkomen. Het is niet alleen die geschiedenis. Ik denk dat gezinnen geholpen mogen worden in: hoe breng je de boodschap?"
"Straks is er geen opa of oma meer die het heeft meegemaakt", gaat Wade verder over het bijbrengen van de oorlogsgeschiedenis aan kinderen. "Hoe moet jij dan - als je altijd al vrij bent - je daartoe verhouden? Dat is voor kinderen echt een uitdaging."