Rellen in Scheveningen, staatssecretaris Coenradie wil dat daders alsnog worden opgepakt: 'Nietsontziende kinderen, dit kan niet'
Staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie en Veiligheid) vindt dat relschoppers die gisteravond in Scheveningen strafbaar handelden en op beeld zijn vastgelegd, alsnog moeten worden gearresteerd. Er werden gisteren geen relschoppers aangehouden. "Ik zou zeggen: lang leve de camera's", zegt Coenradie in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
De ME kwam in Scheveningen in actie toen honderden jongeren in de omgeving van het Kurhaus met elkaar op de vuist gingen. Op een bepaald moment keerden de jongeren zich tegen de politie en gooiden onder andere met glas en stenen. Verslaggever van Omroep West Owen O'brien meldt dat de jongeren tussen de 13 en 15 jaar oud waren.
Coenradie (PVV) vindt de beelden uit Scheveningen 'heftig'. "Voor omwonenden, maar in de eerste plaats voor de hulpverleners die daar staan." Ze spreekt van "nietsontziende kinderen". "Want laten we wel wezen: 13, 14, 15 jaar, dat zijn gewoon kinderen. Ik vraag me ook af wat de ouders hiervan vinden."
'Niet mee laten wegkomen'
Een woordvoerster van de politie zegt dat verschillende groepen via sociale media dreigementen naar elkaar hadden geuit, wat uitmondde in de vechtpartij. Volgens de politie waren er tussen de honderd en driehonderd mensen bij de rellen betrokken. Niemand werd aangehouden. "Ik ben er niet bij geweest", zegt Coenradie daarover.
Tekst gaat verder onder X.
"Oppakken en niet mee weg laten komen!" Ingrid Coenradie (PVV) @StasJenV, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, reageert op de rellen in Scheveningen van gisteravond. Vooralsnog is er niemand aangehouden. #WNL pic.twitter.com/zo1KqCs1tF
— WNL Vandaag (@WNLVandaag) May 2, 2025
Ze hoopt dat de relschoppers alsnog worden opgespoord. "Ik denk dat hier het nodige aan camerabeelden teruggekeken moet worden. Leve de camera's, zou ik zeggen. Deze gasten moeten in ieder geval weten dat dit niet vrijblijvend is en dat ze ook zeker niet onaantastbaar zijn. Dit kan niet."
Coenradie houdt dus rekening met arrestaties. "Absoluut, absoluut", benadrukt de bewindsvrouw. "Het is denk ik zaak om alle beelden te bekijken en te kijken waar de lijntjes zijn, om mensen echt wel op te kunnen pakken. We moeten ze hier niet mee weg laten komen."
'Slagveld'
Verslaggever van Omroep West Owen O'Brien was ter plekke. Hij moest samen met een persfotograaf dekking zoeken. "Dat was rond 21.00 uur. Een groep agenten stond in linie opgesteld, vlak bij het strand, maar ze stonden gewoon in hun T-shirt met een petje op en hadden geen bescherming. De sfeer sloeg op dat moment helemaal om."
"Honderden jongeren begonnen te gooien met stenen en stokken. Alles wat ze konden pakken, ging door de lucht", vertelt O'Brien. "En ik wil benadrukken: je kijkt hier naar jongens van rond de 13, 14 en 15 jaar oud, die gewoon absoluut niet bang zijn voor de politie. Ondanks meerdere verzoeken om te vertrekken, bleven ze staan. Ik heb de afgelopen jaren nog nooit zoveel glas horen rinkelen als gisteravond."
"Het was op sommige momenten echt te gevaarlijk om verslag te doen", benadrukt O'Brien. "Je moet zeggen: 'ik stop', want het kan gewoon niet. Ik had een helm op en die heb ik de hele avond opgehouden."
De verslaggever wist van tevoren niet wat hem te wachten stond. "Gisteravond is er iemand neergeschoten in Rijswijk en vervolgens overleden. Ik was daar om verslag te doen en kreeg toen een tip: het is heel druk in Scheveningen, misschien moet je even gaan kijken. Toen ik daar aankwam, viel ik midden in het slagveld, noem ik het maar even."