Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Gebruikt iedereen straks ChatGPT in plaats van Google? 'Dit gaat echt sneller dan je denkt'

Babette Englebert

ChatGPT is de magische grens van één miljard zoekopdrachten gepasseerd. Dat komt nog lang niet in de buurt van de ruim negentig miljard zoekopdrachten die Google op zijn naam heeft, maar de AI-toepassing wordt steeds populairder. Zal ChatGPT het oude, vertrouwde Google in de nabije toekomst vervangen als zoekmachine?

"Dit gaat echt sneller dan je denkt", stelt digitaal ondernemer Ben van den Burg in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "We zijn Google natuurlijk gewend, maar komen er nu allemaal achter hoeveel makkelijker ChatGPT is. Heb je wel eens op Google gezocht naar een goed soepgerecht? Nou, dat is gewoon een dra-ma. Je moet door zoveel advertenties heen en steeds weer doorklikken naar de volgende pagina. AI-zoekmachines zoals ChatGPT en Perplexity geven je gewoon direct een antwoord. Tegenwoordig hebben ze daar zelfs apps voor. "

Google zit zelf ook niet stil, geeft Van den Burg toe. "Let maar eens op: als jij zoekt op Google, krijg je nu vaak een lijstje met vragen en antwoorden, gegenereerd met AI. Maar het lastige is: daar zit voor hen geen verdienmodel in. Dat biedt dus weinig toekomstperspectief. We staan echt aan het begin van een totale omkering."

De toekomst van ChatGPT

Bovendien zit er nog veel groeipotentie in AI-zoekmachines, vertelt Van den Burg. Als jij een soepgerecht zoekt, kunnen AI-tools straks waarschijnlijk ook de prijzen van verschillende recepten voor je vergelijken, of jou vertellen waar je de ingrediënten het best kunt kopen in jouw buurt. In dat soort extra diensten zit natuurlijk een verdienmodel." Dat zou het voor consumenten nóg verleidelijker maken om weg te gaan bij Google, aldus de digitaal ondernemer. 

Klap voor ondernemers

Google haalt megaveel geld binnen met advertenties, websitehouders verdienen daar ook aan. Nu trekt ChatGPT al jouw content van je website af, om het vervolgens op hun eigen platform te presenteren aan de gebruiker. Als websitehouder verdien jij daar niks aan. De vraag is dan: waarom zouden mensen in de toekomst nog een website maken? Dat is funest voor kleine ondernemers."

Ben van den Burg
Digitaal ondernemer

“Als websitehouder verdien jij daar niks aan. De vraag is dan, waarom zouden mensen in de toekomst nog een website maken?”

Quote delen
  • Gekopieerd

De Europese Unie is inmiddels bezig om regelgeving rondom het gebruik van AI te maken. Tot zover is er maar een regel: als je AI hebt gebruikt om content te maken, moet je dat als gebruiker vermelden. Voor ChatGPT zelf zijn er geen beperkingen.

"Er wordt nu gesproken over een soort BumaStemra voor websitemakers", voegt Van den Burg toe. "Zo kunnen ze toch nog iets verdienen als ChatGPT hun informatie gebruikt. Maar goed, die plannen zijn echt nog onduidelijk en vaag."

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau