Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Moeten we ons zorgen maken over de wasbeerhond, 'dier met magische krachten', in Nederland?

Hans Stehouwer

De wasbeerhond heeft zijn opwachting gemaakt in Nederland. Boswachter Arjan Postma spreekt van "een bijzonder dier" en stelt dat we ons geen zorgen hoeven te maken over de impact van het Aziatische dier.

"Het idee dat de wasbeerhond in Nederland is, is er eigenlijk al een jaar of twintig", vertelt Postma op de bank in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Maar de wasbeerhond is een heel schuw dier. Dus het is heel moeilijk vast te stellen of-ie er nou daadwerkelijk is. Het is een dier uit het oosten van Azië."

Magische krachten

De wasbeerhond is een bijzonder dier, weet Postma. "In Japan is het zelfs een beetje een dier met magische krachten. Als je naar Japanse anime, die tekenfilms, kijkt, dan zitten er vaak wasberen in die heldhaftig zijn of magische dingen doen. Dat zijn geen wasberen, want die komen uit Amerika. Dat zijn wasbeerhonden."

Door Rusland en de bontindustrie is de wasbeerhond deze kant opgehaald. "Waar we het vroeger hadden over bontkraagjes; dat is bijna altijd wasbeerhondenbont."

Arjan Postma
Boswachter

“Als er een roofdier bijkomt, dan schrikken we daar altijd erg van in Nederland.”

Quote delen
  • Gekopieerd

Als de wasbeerhond zich gevestigd heeft, dan moeten er een nest en jongen zijn. "Dat hebben we nu in Overijssel kunnen vaststellen", zegt Postma. "Dan zeg je: dan is-ie officieel gevestigd. Maar de populatie groeit niet heel explosief."

Schrikken

"Als er een roofdier bijkomt in Nederland, dan schrikken we daar altijd erg van", ziet de Amsterdammer. "Dan zijn we bang dat hij alles gaat opeten. Maar het is meer een scharrelaar. Er zijn in andere landen weleens onderzoeken gedaan of-ie een concurrent is van een das of een vos. Dat blijkt helemaal niet zo te zijn. Hij heeft eigenlijk een hele eigen niche. De wasbeerhond scharrelt graag langs het water en het liefst in bossen. Hij eet veel knaagdieren, maar ook planten en knollen."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau